Categories: Actualitate

Şestul din şist


Problema unor viitoare exploatări a gazelor de şist în România, marele vânător fiind gigantul american Chevron, face valuri chiar şi la vecinii bulgari, care protestează, cot la cot cu românii, de spaimă că forajele din zona Dobrogei vor otrăvi pânze de apă freatică şi de la ei. Poziţia executivului român, care acceptă fără mofturi să facă ciur toxic câteva zone, vezi Doamne! din raţiuni economice, se arată, ca întotdeauna, slugarnică unor interese ale marilor companii transnaţionale: că doar aşa mai vin americanii la noi, pentru că suntem singurii fraieri care ne expunem riscurilor inutile, găzduind baze militare de folosit în atacuri asupra Orientului Apropiat şi scuturi anti-rachetă şi investiţii periculoase pe care le refuză alţii. Franţa, Olanda şi Bulgaria au interzis deja exploatarea gazelor de şist. Germania a amânat discuţia despre acest subiect. România e în stare să foreze şi sub Dâmboviţa, lângă Palatul Plictiselii Naţionale – Parlamentul.
Dovada demagogiei actualei puteri şi a felului cum aceasta e manipulată de marile firme ale lumii e simplu de constatat. În martie, anul trecut, Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin făceau tărăboi şi acuzau Guvernul MRU că a concesionat perimetre companiei Chevron. Mai mult, tot în aceeaşi perioadă, 11 parlamentari PSD au depus un proiect de lege privind interzicerea exploatării gazelor de şist şi subiectul a intrat, tovărăşeşte, şi în textul moţiunii de cenzură din 27 aprilie 2012.
Ehei, de atunci, s-au schimbat multe. Ponta a devenit premier, şi în iunie, cu USL la putere, propunerea celor 11 pesedişti a picat cu brio, prim-ministrul s-a întâlnit la o cafeluţă cu ceva mahări de prin State şi a ajuns să considere că, de fapt, Chevron e firmă dragă inimii sale şi „ideea gazelor de şist trebuie tratată serios şi pozitiv”. Mai mult, premierul i-a arătat nuiaua ministrului Mediului şi i-a spus să nu cumva să-i bage în seamă pe cei care protestează împotriva ciuruirii după gaze. Cum vine asta, monşerilor?
Şi, uite-aşa, în acelaşi fel în care ne trezim în fiecare dimineaţă cu noi taxe, scumpiri, facturi supraîncărcate şi legi aberante, într-o dimineaţă, ne vom trezi cu un iz persistent din gaze bolborosind prin ploaie, româno-americăneşte: pe shest venii cu shistu!

MesagerulHunedorean

View Comments

  • "Gazele de sist" = un subiect foarte la moda in Romania; articole critice si incriminatorii in mai toate publicatiile, pe mai toate canalele TV se arata ce rau va fi in Romania odata cu saparea unor puturi pentru a cauta gaze de sist. Va venii apocalipsa peste noi, saracii de romani si verosii capitalisti(americani) se vor umple de bani. Foarte rar am citit un articol in care autorul are vreo idee despre ce inseamna "gaze de sist",ce inseamna faza de explorare (nu se face nici o diferenta fata de eploatare)si cum se exploateaza de fapt aceste zacaminte. Nu se face nici o analiza cat de cat in care sa se cantareasca avantajele pentru tara si dezavantajele posibile. Se duce o campanie de dezinformare e populatiei(prin omisiune), probabil la comanda rusilor care ar fi cei mai mari pierzatori in aceasta afacere.
    Ar fi bine sa scrieti articole mai documentate si nepartinitoare despre acest subiect. Multumesc!

  • @Dorian, parcă ești angajat la Chevron. Vorbești sa aperi ce? Moartea? Citește și gândește, nu da cu moloz.
    Organizația americană Global Community Monitor a monitorizat anul trecut aerul de lângă siturile din New Mexico și Colorado. 22 de chimicale au fost găsite în nouă mostre de aer, inclusiv patru substanțe cancerigene, toxine care atacă sistemul nervos și substanțe care irită sistemul respirator. Nivelul de chimicale era de la trei până la trei mii de ori mai mare decât nivelul minim care poate cauza efecte grave sănătății.
    John Fox, creatorul documentarului premiat Gasland, spune că apa potabilă poate fi contaminată permanent chiar și cu cea mai mică cantitate de chimicale, pentru că pânza freatică este protejată doar de câţiva centimetri de ciment care crapă uşor. Latifundiarii din zonele unde se fac forări au spus că apa a căpătat un miros oribil. În unele cazuri chiar ia foc!
    În UK pe coasta Flyde de lângă Blackpool, Lancashire au avut loc o serie de cutremure mici care au fost legate de fracturările hidraulice. Compania Cuadrilla, care folosea metoda de fracturare, chiar şi-a recunoscut vina. În Ohio, cel mai recent şi mai mare cutremur a avut o magnitudine de patru grade conform autorităţilor care au anunţat că a fost provocat de introducerea apei toxice lângă o falie seismică. În Oklahoma, din 2009 și până în prezent numărul cutremurelor a crescut de zece ori, până la cifra fenomenală de 1.000.
    Unul dintre rezultatele fracturării în Niedersachsen, Germania a fost că o treime dintre locuitori suferă de cancer.

  • @Dorian...
    Avantaje? Comisioane uriașe în buzunarul politicienilor.
    Dezavantaje? Îmbolnăvirea copiilor noștri, a noastră, moartea, un cutremur de control, de astea.

  • "Global Community Monitor" este o organizatie obscura fondata de rusi in CA in 2011, nici macar nu are un rol bine definit in afara de a ataca industria petroliera americana. Daca vreti informatii despre acest subiect nu mai urmariti "antenele" banditului Voiculescu, ci mult mai simplu folositi Internetul.
    Veti afla ca in America sunt peste 45.000 de sonde care folosesc metoda fracturarii hidraulice si impactul asupra mediului este aproape neglijabil, oricum nu e mai mare decat la o sonda obisnuita. Va recomand site-ul http://fracfocus.org/.
    In ultimi cinci ani am platit la rusi 10 miliarde de euro pe gaze, bani din buzunarul fiecarui roman, asta ar trebui sa va dea de gandit... nu sa scrieti aberatii despre cutremure si gaze neuroparalizante.

  • Intrebarea estentiala este:
    Al cui este pamintul unde se vor face forarile?
    Cine sint proprietarii acestor terenuri?
    Statul sau taranii?
    Aceste conversatii sint inutile pina nu descoperiti cine sint proprietarii.
    Daca RO este o tara moderna europeana aceste terenuri sint ale taranilor si este dreptul lor sa protesteze cum vor,iar daca Ro este o tara inca comunista terenurile sint in posesia statului iar statul poate sa foreze unde vrea. Simplu de tot.

  • Problema proprietatii este f. bine subliniata. Din pacate in Romania este un talmes-balmes in ceea ce priveste dreptul la proprietate asupra solului si susolului. In mod normal ar trebui despagubiti corespunzator toti proprietarii afectati.

  • Acest comentariu este un raspuns pentru "iulia" si l-am "reconditionat" eliminand un link, pentru care banuiesc ca nu a fos publicat.
    Multumesc!
    “Global Community Monitor” este o organizatie obscura fondata de rusi in CA in 2011, nici macar nu are un rol bine definit in afara de a ataca industria petroliera americana. Daca vreti informatii despre acest subiect nu mai urmariti “antenele” banditului Voiculescu, ci mult mai simplu folositi Internetul.
    Veti afla ca in America sunt peste 45.000 de sonde care folosesc metoda fracturarii hidraulice si impactul asupra mediului este aproape neglijabil, oricum nu e mai mare decat la o sonda obisnuita. Va recomand site-ul fracfocus.org.
    In ultimi cinci ani am platit la rusi 10 miliarde de euro pe gaze, bani din buzunarul fiecarui roman, asta ar trebui sa va dea de gandit… nu sa scrieti aberatii despre cutremure si gaze neuroparalizante.

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

22 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago