Anul acesta Sfântul Gheorghe nu va mai fi sărbătorit pe 23 aprilie, ci pe 25 aprilie, deoarece data tradițională cade exact în sâmbăta Paștelului. Normele canonice prevăd ca, în acest caz, sărbătoarea să fie mutată în Săptămâna Luminată, scrie evz.ro.
A deschis raiul
Anul acesta, ziua Sfântului Gheorghe coincide cu Marea Sâmbătă, iar canoanele bisericești spun că în această situație sărbătoarea sfântului trebuie mutată în a doua zi de Paște. Un milion de români poartă numele Sfântului Gheorghe.
„Anul acesta, ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, zi în care credincioșii ortodocși de pretutindeni sunt chemați să-și îndrepte atenția spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârșită în această zi, în care a stat cu trupul în mormânt, dar cu sufletul s-a coborât în iad și a eliberat de acolo sufletele drepților ținute până atunci în întuneric, apoi a deschis raiul, făcându-l accesibil tuturor celor ce vor crede în El“, a explicat pentru Basilica.ro Arhim Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române.
Aniversare amânată cu două zile
Pentru că în Marea Sâmbătă se țin slujbe speciale, pomenirea Sfântului Gherorghe se va face în Săptămâna Luminată. „În calendarul pe anul 2022, pomenirea Sfântului Gheorghe a fost mutată integral pe data de 25 aprilie, deoarece atunci se va săvârși slujba (Vecernia și Utrenia), precum și Sfânta Liturghie (cu lecturile adecvate) pentru pomenirea Marelui Mucenic. În această zi de bucurie pascală își vor serba onomastica cei care-i poartă numele”, a mai explicat Arhim Chiril Lovin,
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut din părinţi creştini în Capadocia, în timpul împăratului Diocleţian, în secolul al IV-lea. Ajunge în slujba împăratului ca militar şi se confruntă în mod direct cu persecuţiile asupra creştinilor începute în anul 303.
Îşi mărturiseşte credinţa în Hristos şi este întemniţat din cauza acestor convingeri religioase. În încercarea de a fi forţat să renunţe la credinţa creştină, este torturat şi ucis prin decapitare pe 23 aprilie. Această zi rămâne ziua sa de prăznuire.
Singura sâmbătă în care se ține post negru
Marea Sâmbătă reprezintă ziua în care a început biruința lui Isus Hristos asupra Iadului. „Este singura sâmbătă din an în care se ajunează (după recomandările din tipic, nu se mănâncă nimic până seara, când se servește puțină hrană de post fără ulei).
Astfel, semnificația acestei zile liturgice exclude prăznuirea vreunui sfânt. De aceea, indicațiile tipiconale din cărțile de cult impun ca sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paști, adică luni în Săptămâna Luminată“, potrivit scrierilor religioase.
Cer și ei iertare după ce au furat la greu, dar nu fără ajutor. Oricum…
Liliana Scarlat, director executiv ACIVJ Pentru că asociația a reușit să convingă mediul de afaceri…
Dispeceratul Naţional Salvamont anunţă un nou record nedorit pentru istoria Salvamont Romania, în ultimele 24…
Un tânăr din municipiul Petroșani, student în Timișoara la data comiterii infracțiunilor, a fost acuzat…
Alături de trei complici a jefuit mai multe cabane din zona munților Parâng, de unde…