Categories: Comunitate

Şi a fost întâlnirea moţilor cu istoria…

Magdalena Şerban

Sâmbătă şi duminică, a avut loc cea de-a 41 ediţie a „Întâlnirii moţilor cu istoria”, sărbătoare prin care an de an, în prima duminică din luna iulie, se omagiază lupta eroică a zărăndenilor în timpul Revoluţiei Române din Transilvania de la 1848-1849, condusă de Avram Iancu. Evenimentul a fost marcat prin prezenţa unor oficialităţi locale şi judeţene, parlamentari, primari, precum şi a unor invitaţi speciali din judeţele limitrofe.

Două zile cu poveste
Dacă în seara de sâmbătă, nu au lipsit focurile de artificii, focul de tabără şi mult aşteptata discotecă în aer liber, duminică, programul a continuat într-o notă mai specială, cu revocări istorice, onoruri şi depuneri de coroane la monumentul „Crucea Iancului“. A urmat un parastas închinat eroilor şi apoi  o evocare susţinută sub genericul „Contribuţia moţilor la apărarea gliei strămoşeşti“. Ca de fiecare dată, vânătorii de munte din Brad au reeditat, într-un exerciţiu dinamic cu împuşcături, inamici şi prizonieri, ambuscada din 18-19 mai 1849, în care moţii conduşi de Crăişorul Munţilor au prins trupele maghiare în frunte cu maiorul Hatvany, în strâmtoarea de la Cheia, provocându-le grele pierderi. După ce trecutul şi-a spus cuvântul, a venit rândul artiştilor populari să cinstească cântecul românesc, fiind pus în scenă un spectacol susţinut de Ansamblul de cântece şi dansuri „Crişana“, respectiv „Bihoru“ din Oradea. Invitaţi speciali au fost Marius Ciprian Pop şi grupul Hora. Oamenii s-au mai putut bucura de tradiţionalele produse culinare româneşti, dulciuri care mai de care mai ademenitoare, dar şi de suveniruri. Manifestările, aşa cum spune ş i primarul comunei Buceş, Traian Achim, au fost dedicate tuturor celor care simt şi gândesc româneşte, moţii fiind renumiţi pentru respectul faţă de neam. „Ne mândrim cu originea noastră şi consider că este un gest de mare preţuire să ne amintim de înaintaşii noştri care şi-au jertfit viaţa pentru dreptate şi dragoste de ţară. Măcar o dată în an să-i cinstim aşa cum se cuvine. Le mulţumesc tuturor celor prezenţi la această, zic eu, frumoasă lecţie de istorie şi patriotism”, a declarat primarul comunei Buceş.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • -cum se poate ca in aceasta informatie,numai la jumatatea articolului sa se pomeneasca de localitatea Cheia.Eu find din Husi ,normal ca domnitorul meu preferat este Stefan cel Mare.Stabilandu-ma in Brad,normal ca am a traire sufleteasca si pentru Avram Iancu ,mai ales ca are si o biografie interesanta.--s-a nascut in 1824--in anul revolutiei -1848---avea -24 ani---iar de la revolutie a mai trait tot 24 ani--[-1872]---deci a trait 48 ani.---tel-0730760164 -.

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

3 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

3 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

3 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

3 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

3 zile ago