Cristina Ghenea
Aproximativ 15.000 de persoane au participat, ieri, la Sărbătoarea Naţională de la Ţebea, pentru a comemora împlinirea a 140 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Avram Iancu. Ca de fiecare dată, politicienii au fost nelipsiţi de la manifestări, deşi printre ei s-au numărat – faţă de anii trecuţi – mai puţine nume sonore.
Şefii cei mari n-au venit
Veniţi din toate colţurile ţării pentru a cinsti memoria „Crăişorului“ îngropat la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea, oamenii au avut parte, şi în acest an, de o vreme neaşteptat de frumoasă. Ca de obicei, sărbătoarea a fost împărţită în două, astfel că după încheierea slujbei de comemorare, oficiată de Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, au urmat depunerea de coroane şi discursurile politicienilor, iar apoi, cei prezenţi au petrecut cu mici şi bere, pe acordurile populare ale mai multor interpreţi cunoscuţi. Şi deşi suntem în an electoral, şi toată lumea se aştepta ca mai-marii de la centru să fie prezenţi în Panteonul Moţilor, nu a fost aşa. Cu toate că erau aşteptaţi, deoarece se iscase zvonul că vor fi prezenţi la Ţebea, n-au venit nici preşedintele Traian Băsescu, nici Victor Ponta şi nici Crin Antonescu. În schimb, n-au lipsit Corneliu Vadim Tudor – care din 1991 a venit mereu la Ţebea, Gheorghe Funar, şi el nelipsit de la Sărbătoarea din Ţara Moţilor. Din partea Guvernului au fost la manifestări Mircea Duşa, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, şi Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei. Au mai fost prezenţi, se înţelege, aproape toţi parlamentarii de Hunedoara, precum şi reprezentanţii autorităţilor locale din judeţul nostru şi din alte judeţe.
Manifestările au decurs bine, fără ca spiritele să se încingă, astfel că serbările din acest an au fost lipsite de huiduieli.
Vadim Tudor, la fel ca în fiecare an
Ca de fiecare dată, Corneliu Vadim Tudor, preşedintele PRM, a ţinut un discurs în stilul său caracteristic, ţintele sale din acest an fiind cei care au dat autorizaţie de mediu pentru viitoarea exploatare a aurului de la Certej, şi Justiţia, care nu şi-a făcut datoria în cazul extremiştilor maghiari, care în martie anul trecut, l-au spânzurat simbolic pe Avram Iancu, la Miercurea Ciuc. „Ruşine! De o mie de ori ruşine aşa-zisei justiţii din ţara asta, pentru că nici acum – la aproape doi ani de la sacrilegiul săvârşit de bezmeticul ce a spânzurat efigia lui Iancu – nu l-a pedepsit pe acest duşman al românilor! Nu trebuia decât să aplicaţi legea, ne-stimaţi magistraţi“, a precizat Corneliu Vadim Tudor în discursul său, pe care l-a încheiat cu câteva versuri compuse în memoria Crăişorului Munţilor.
La umbra Gorunului lui Horea
Avram Iancu, erou al neamului românesc, s-a născut la 1824, într-o familie de moţi înstăriţi din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluţia de la 1848, Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene luptătoare pentru emancipare socială şi naţională. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848, şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate. Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criş, şi a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, la umbra Gorunului lui Horea.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
scena nu a fost deloc amenajata,urata foc, cantaretii saracii se strambau in soare, in spate titlul sarbatorii nu se vedea din cauza celor care prestau pe scena, iuliana tudor a facut eforturi enorme sa salveze situatia, se vedea doar consiliul judetean peste tot, mai trebuia in locul medalionului lui avram iancu sa fie molot si mareana deac si transmisiunea sa se fac in direct pe romantica sau euforia
Dupa altii a fost cam asa:
"La Ţebea, absenţa starurilor politice în vogă (bre nea Gigi, se uitau ţăranii după licopteru matale, n-ai venit...) a făcut ca manifestaţia să fie aproape normală cu capul. Mai puţină lume decît anul trecut şi mai puţin agitată politic. Singurele huiduite, săracele, au fost vedetele Antena 3: doamna Mariana şi Abramburica. Reprezentantele Guvernului.
La cortul PDL-ului a fost cea mai mare înghesuială, s-a dat fasole cu ciolan de la cazane cu horn.
În cortul USL-ului se înspuma unul la microfon, strict pentru populaţia din cort, răcnea de Băsescu, justiţie, procurori, şi cînd făcea pauză să-şi umezească buzele, bîzîiau vreo trei moşnegi: jos Băsescu, jos Băsescu! Apoi iar ăla: nu se poate aşa ceva, atîta putere în mîna unui singur om! Şi iar vibrau protezele: jos, jos! Pentru ei, acolo, în circuit închis, ca la sectă. Caraşii cei mari îşi clefăiau micii şi pulpele de pui într-un cort mai retras, în spatele şatrei de partid. Cred că aveau mici cu cristale Swarovsky şi muştar cu paiete, să se asorteze cu păpucii doamnei Mariana, care erau cu sclipici argintiu."
Bravo, Tavi!Cu cat te platesc pedleii ca sluga ce le esti???Dar ia stai!E normal,doar esti "postac" la un ziar basist!
Unii nu mai pot sa candideze ca exista limita la 2 mandate. Mi se pare ca e destul de pragmatic nu ? A fost cat a trebuit. Acum de ce sa isi mai bata capul, oricum nu mai are sustinere. Nu tin nici cu comunistii, stati linistiti :) .