Persoanele private de libertate pot beneficia de reducerea pedepsei dacă pe perioada detenţiei scriu lucrări ştiinţifice, sau să breveteze o invenţie în perioada cât se află după gratii. În acest sens, la Penitenciarul Bârcea Mare, în anul trecut au fost scrise nouă lucrări, iar autorii au beneficiat, conform legii, de o reducere a zilelor petrecute în spatele gratiilor.
„În anul 2014 au fost cinci deţinuţi care au elaborat în total nouă lucrări ştiinţifice. Potrivit legilor în vigoare, deţinuţii care au scris o lucrare ştiinţifică beneficiază de o reducere a pedepsei cu 30 de zile. Pentru a putea întocmi o astfel de lucrare, persoana condamnată este coordonată de o comisie de specialitate, formată din profesori, sau din specialişti, în funcţie de tema abordată. La final, lucrarea trebuie recunoscută ca fiind ştiinţifică, tot de persoane autorizate în domeniu, care-i eliberează deţinutului un act pe care trebuie să-l prezinte la penitenciar. În funcţie de decizia autorului, lucrările pot fi făcute publice, la penitenciar neexistând un exemplar din cărţile scrise în perioada detenţiei. În acest moment, nu avem nici un deţinut de la Penitenciarul Bârcea Mare care să aibă o carte în lucru”, a declarat inspectorul Florin Berar, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bârcea Mare.
În prezent, la Penitenciarul Bârcea Mare îşi ispăşesc pedeapsa 843 de deţinuţi, capacitatea închisorii fiind de 1.120 de locuri. Potrivit inspectorului de penitenciare Florin Berar, celulele închisorii au între şapte şi 27 de locuri, nefiind probleme legate de supraaglomerare.
S-a îmbătat criță și a făcut praf un bolid cumpărat din banii publici. Cârcotașii dintr-o…
Şoseaua care face legătura între municipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…
Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…
Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…
Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre modul în care nanoparticulele lipidice…
Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…