Categories: Flash

Sighişoara, cea mai frumoasã cetate medievalã locuitã din Europa

Sighişoara este considerată cea mai frumoasă cetate medievală locuită din Europa. Perla Transilvaniei a fost întemeiată în 1191 de către coloniştii germani veniţi în Transilvania în secolele al XII-lea şi al XIII-lea. Cetatea Sighişoarei s-a ridicat din comerţ şi meşteşugărie. Aceasta are un zid lung de 930 m, cu 14 turnuri al căror rol a fost să lărgească punctul de observaţie şi de tragere şi să întărească sistemul defensiv. Din cele 14 turnuri, doar nouă mai străjuiesc astăzi Cetatea Sighişoara.
Obiective de văzut în oraş
Biserica din Deal este unul din cele mai valoroase monumente arhitectonice ale cetăţii şi este considerat unul dintre edificiile reprezentative ale stilului gotic din ţara noastră. Dealul pe care se află lăcaşul constituia un punct de refugiu pe care, probabil, localnicii l-au întărit pentru caz de pericol. Construcţia acestei biserici a început în 1345 şi continuat cu intermitenţe până în 1525. În 1429, biserica tip basilică a fost reamenajată în biserică tip hală. Monumentul este valoros şi prin existenţa singurei cripte cunoscute în Transilvania aflată dedesubtul chorului şi conţine morminte din sec. XVI-XVIII.
Biserica Ortodoxă din Corneşti este situată la intrarea în oraş dinspre Târgu-Mureş şi a fost construită în 1788-1797 pe locul unei biserici din lemn în timpul preotului Ştefan Balaş. Pe latura de vest, edificiul prezintă un turn clopotniţă. Biserica Ortodoxă este primul lăcaş creştin românesc din piatră din zonă.
Primăria oraşului este una din cele mai frumoase clădiri ale cetăţii din punct de vedere architectonic. Aflată pe latura exterioară a cetăţii, lipită de zidul acesteia, clădirea veghează, parcă, asupra Oraşului de Jos. Construcţia impresionează prin dimensiunile şi frumuseţea ei.
Scara acoperită sau Scara Şcolarilor a fost concepută pentru a facilita drumul elevilor spre Şcoala din Deal pe perioada iernii. Scara a fost construită în 1662 şi era alcătuită din 300 de trepte protejate de un acoperiş. În urma modificărilor din 1849 au rămas doar 175 de trepte.
Casa Veneţiană a fost numită aşa datorită ferestrelor duble care imită goticul veneţian. Edificiul datează din sec. al XVI-lea, fiind reşedinţa primarului Stephanus Mann, a cărui piatră funerară poate fi văzută în Biserica din Deal. Forma actuală a construcţiei este datorată refacerii efectuate în secolul trecut. Deşi are o arhitectură aparte, Casa Veneţiană se încadrează perfect în ambianţa cetăţii, dându-i o notă de fermecătoare nobleţe.
Casa Vlad Dracul este situată vis-a-vis de Casa Veneţiană şi este considerată a fi o clădire foarte veche, datată aproximativ în secolele XIV-XV. În această clădire se presupune că s-a stabilit între anii 1431-1435, principele Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Bătrân, domnul Ţării Româneşti.
Casa cu Cerb este situată în centrul Cetăţii medievale. Denumirea se datorează picturii murale exterioare, reprezentând un cerb în mărime naturală, cu capul şi trofeul montate pe zid. Casa cu Cerb este una dintre cele mai vechi clădiri din Cetate şi cea mai interesantă din punct de vedere arhitectonic. Etajul şi mansarda au fost construite în secolele XVII-XVIII.
Turnul Frânghierilor a fost ridicat pe zidurile vechii cetăţi şi a fost distrus în anul 1241. Forma actuală o are din 1305 şi este unul din puţinele turnuri neatinse de incendiul din 1676. Din punct de vedere strategic, a făcut parte din vechea fortificaţie din vârful dealului. Acest turn este unul din cele mai vechi edificii ale Sighişoarei, fiind şi singurul turn locuit din cele păstrate până azi.
Turnul Cositorarilor a fost construit odată cu zidul cetăţii şi are o poziţie excepţională de apărare. Turnul a fost într-o continuă refacere, din cauza incendiilor şi cutremurelor prin care a trecut. În faţa turnului se află cel mai bine păstrat bastion. Turnul poartă încă urme de gloanţe din timpul asediului curuţilor, de la 1704-1706. Turnul Cositorarilor este legat de Turnul Tăbăcarilor prin Galeria Arcaşilor, din care se apăra partea de Sud-Vest a oraşului.
Mai pot fi vizitate şi celelalte turnuri ale cetăţii, cum ar fi Turnul Măcelarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Tăbăcarilor, Turnul Cojocarilor sau Turnul Cizmarilor.
Festivaluri tradiţionale
În fiecare an, la sfârşitul lunii iulie, Sighişoara găzduieşte cel mai mare festival medieval din România, Festivalul Sighişoara Medievală, unde turiştii vor fi copleşiţi de aerele medievale ce stăpânesc oraşul. Festivalul are 10 secţiuni – teatru, muzică, arte plastice, expoziţii, dans, film, recital de poezie medievală, expoziţie de carte, concerte pentru tineret şi conferinţe, presărate cu spectacole de animaţie stradală, concerte de seară, concerte corale, expoziţie de costume medievale şi cursuri de dans medieval. Sunt invitate trupe de teatru studenţeşti, trupe private şi teatre profesioniste din ţară şi din străinătate. Festivalul Fanfarelor, devenit deja tradiţie pentru Sighişoara, se desfăşoară la începutul lunii septembrie şi este un eveniment care se adresează iubitorilor muzicii de promenadă. Acest festival se bucură de participarea unor fanfare atât din ţară, cât şi din străinătate.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Presiuni sau slugărnicie la Primăria Vețel: Călin Marian folosește un document oficial pe post de „trofeu politic”

Senatorul „resturilor” PNL, Călin Marian, își arogă merite nejustificate într-o investiție privată, iar primăria VEȚEL…

2 zile ago

Cum functioneaza turneele de poker online

In prezent, la un cazino online mai poti juca si alte jocuri de noroc, nu…

o săptămână ago

Comunicat de presă

2 săptămâni ago

ANUNŢ

2 săptămâni ago

COMUNICAT al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva

STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…

2 săptămâni ago

Comunicat de presă

2 săptămâni ago