Politica si administratie

Simerienii nu vor fi afectaţi de creşterea costurilor de salubrizare

Natalia Bumbac 05 risteiu

Autorităţile locale din Simeria au reuşit să diminueze efectele creşterii costurilor la serviciile de salubrizare pentru cetăţeni, provocate de închiderea gropii de gunoi de la Deva. Preţurile au crescut deoarece firma care colectează deşeurile din oraş trebuie să acopere cheltuielile cu depozitarea provizorie a gunoaielor şi transportarea lor ulterioară la deponeul ecologic de la Bârcea Mare, care este în curs de construire.
Primăria va suporta o parte din cheltuieli   
„Prin faptul că autorităţile locale sunt obligate să gestioneze problema deşeurilor până la deschiderea deponeului ecologic, am luat câteva măsuri în sprijinul cetăţenilor. Pentru a nu se ajunge la o creştere enormă a preţului plătit de oameni, am aprobat în Consiliul Local să suportăm cheltuielile cu depozitarea deşeurilor. Astfel, din bugetul local vom plăti câte 80 de lei pentru fiecare tonă de gunoi colectată de la cetăţenii din Simeria, iar în total pe lună vom plăti aproximativ 20.000 de lei”, a explicat Emil Rîşteiu (foto), primarul oraşului Simeria. Acesta a adăugat că măsurile luate de autorităţile locale au limitat creşterea facturii de gunoi pentru simerieni la doi lei, altfel această creştere ar fi fost mult mai mare.
„Cetăţenii ar fi renunţat la contracte”
Totodată, primarul oraşului Simeria a afirmat că este nevoie să se stabilizeze acest capitol, odată cu finalizarea Sistemului integrat de management al deşeurilor la nivel de judeţ. „Cu toate că iniţial m-am opus ca deponeul ecologic să se construiască în zona localităţii Bârcea Mare, în septembrie 2012 am fost pus în situaţia de a decide dacă se face deponeul acolo sau nu se face deloc. Am evaluat consecinţele pe care le-ar fi avut o renunţare la realizarea proiectului, constatând că acest lucru ar putea duce la situaţii dificile, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru autorităţile publice. Lucru dovedit prin această situaţie provizorie de acum, care ar fi dus la creşterea exagerată a preţurilor pentru cetăţeni şi agenţi economici dacă nu am fi intervenit ca autoritate. Cred că marea parte a populaţiei ar fi renunţat la contractele cu operatorul de salubritate, ceea ce ar fi dus la depozitări neconforme de gunoaie. Sperăm ca proiectul judeţean de crearea sistemului de management integrat să se finalizeze cât mai curând, pentru ca lucrurile să intre în normalitate”, a declarat edilul oraşului Simeria.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura