Simota a fost trimis în spatele gratiilor
Cristina Ghenea
Maximilian Gânju
Magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au admis, ieri seară, propunerile formulate de procurorii DIICOT în dosarul „Simota – Litera“. Astfel, cunoscutul afacerist din Valea Jiului şi alte trei persoane au fost trimise în spatele gratiilor, în timp ce pe numele unui alt membru al grupării de cămătari a fost emis mandat de arestare în lipsă.
Au făcut recurs
După câteva ore de deliberări, magistraţii au decis arestarea preventivă, pe o perioadă de 29 de zile, a lui Alin Simota (foto) şi a lui Ioan Petru Moldovan, Mihăiţă Mircea Varodi şi Florin Muntean, în timp ce pe numele lui Gheorghe Bota, au emis mandat de arestare în lipsă. Potrivit purtătorului de cuvânt al instanţei, Cosmin Muntean, hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs. Astfel, dosarul – format din peste 20 de volume – va fi trimis, spre soluţionare, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Om de afaceri şi politician cunoscut în judeţ, Alin Simota a ajuns pe mâna oamenilor legii, după ce s-a stabilit că acesta conducea, din umbră, gruparea de cămătari a interlopului devean Cristian Litera. Membrii reţelei sunt acuzaţi de şantaj, cămătărie şi înşelăciune, şi riscă până la 20 de ani de închisoare, după ce, prin acte de violenţă extremă, au prejudiciat mai multe persoane, printre care şi oameni de afaceri din judeţ.
„Serviciile” ştiau de activitatea sa infracţională
Instituţiile statului abilitate să intervină în stoparea activităţii infracţionale a grupării conduse de afaceristul Alin Simota erau informate, dar nu s-a luat nici o măsură timp de mai bine de cinci ani.
Între anii 2007-2011, când procurorii spun că afaceristul Alin Simota comanda gruparea interlopă „Litera”, către diferite structuri ale statului, au fost trimise, de către fostul „Doi şi un sfert”, nu mai puţin de 17 note informative. În respectivele informări realizate la acea vreme de ofiţerii DGIPI, se evidenţiau legăturile afaceristului Alin Simota cu gruparea interlopă, sfera sa de influenţă în mediul economic din Valea Jiului şi judeţul Hunedoara, dar şi persoanele cu funcţii importante care-l „acoperă” pe controversatul afacerist. Totodată, în respectivele note informative, s-ar fi indicat cu nume şi prenume, angajaţi ai statului care-i ofereau „protecţie” în dosarele economice pe care le avea afaceristul Alin Simota. Potrivit unor surse, chiar dacă rapoartele informative „au fost trimise unde trebuie, Alin Simota a fost intangibil” şi intrarea lui în politică, în PNL mai exact, i-ar fi asigurat o protecţie suplimentară. Cel puţin, până marţi, 11 iunie 2013, când procurorii DIICOT Alba au descins la vicepreşedintele PNL Hunedoara, Alin Simota, şi l-au reţinut, acuzându-l că era coordonatorul grupării infracţionale specializată în acte de violenţă, şantaj, cămătărie, înşelăciune ori chiar răpiri.
Cand bogatia te da afara din casa ,se varsa infranctiunile penale pe care le-ai facut si esti prins ,era bine sa faca niste azile pentru cei saraci ,asa mai diminua din bogatie si nu dadea paharul afara sa se vada oglinda furaciunilor .