Sinaia, perla montanã de pe Valea Prahovei
Sinaia este una dintre cele mai renumite staţiuni montane de pe Valea Prahovei. Înconjurată de păduri stufoase, Sinaia este o destinaţie populară atât vara, cât şi iarna, când turiştii sosesc în număr mare pentru a schia sau pentru a se da cu placa.
Pe lângă practicarea sporturilor de iarnă, turiştii sosesc în Sinaia şi pentru factorii balneo-climaterici. Aerul curat, bogat în oxigen, razele ultraviolete şi ionii negativi sunt benefici pentru corpul uman. Apele termale din Valea Câinelui sunt bogate în minerale sulfuroase, zona fiind un traseu montan foarte popular
Sinaia este o staţiune plină de turişti în orice perioadă a anului. Datorită poziţionării sale, la adăpost de vânturi, clima Staţiunii Sinaia este blândă, cu veri răcoroase şi ierni nu foarte geroase. Vara, turiştii vin aici pentru a scăpa de căldura marilor oraşe, iar iarna, sporturile de iarnă sunt ca un magnet pentru pasionaţii de adrenalină.
Principalele obiective din Sinaia
Castelul Peleş este unul dintre cele mai frumoase castele din România. Construit între anii 1873 – 1914, la Sinaia, castelul Peleş a fost reşedinţa cuplului regal Carol I şi regina Elisabeta. Din anul 1953, Castelul Peleş a fost transformat în muzeu, iar din cele 166 de încăperi, se vizitează doar cele mai importante. Turul castelului durează aproximativ 45 de minute, iar turul care parcurge etajelor 1, 2 şi 3 durează două ore.
Castelul Pelişor. Construit din dorinţa regelui Carol I, pe domeniul Castelului Peleş, Castelul Pelişor devine reşedinţa de vară a principilor moştenitori din anul 1903. Cu 99 de încăperi, castelul a fost decorat cu elemente de lux: foiţe de aur impregnate pe pereţii Camerei de aur, mobila sculptată în lemn de tei aurit sau plafoane de sticlă decorate cu vitralii. Cele mai importante spaţii ce pot fi vizitate sunt: camera de aur, dormitorul de aur, biroul reginei Maria, biroul regelui Ferdinand şi holul de onoare.
Casa memorială George Enescu. Asemeni familiei regale, şi George Enescu era îndrăgostit de Sinaia. Liniştea staţiunii şi peisajele superbe l-au determinat pe George Enescu să îşi construiască o vilă în cartierul Cumpătu, singurul cartier al oraşului Sinaia aşezat pe malul drept al Râului Prahova. George Enescu a locuit în vila Luminiş timp de 20 de ani şi o folosea ca loc de relaxare după turneele istovitoare din America, Europa sau Canada. După ce a părăsit România din cauza conflictelor politice, George Enescu a donat casa statului român pentru a fi folosită de artiştii români sau străini.
Mânăstirea Sinaia este unul dintre cele mai importante edificii de pe Valea Prahovei, fiind prima construcţie din aria actualei staţiuni, fiind ctitorită la sfârşitul secolului al XVII-lea. Mănăstirea a fost construită de spătarul Mihail Cantacuzino, în urma unui pelerinaj la Muntele Sinai, unde impresionat de frumuseţea mănăstirii Sfânta Ecaterina, s-a decis să construiască una asemănătoare la poalele Muntelui Furnică.
În anii ’30, Cazinoul Sinaia era principalul punct de atracţie al staţiunii, fiind frecventat atât de turişti români, cât şi de cei din afara ţării, care soseau la Sinaia în număr foarte mare. Construit între anii 1912-1913, la iniţiativa regelui Carol I, Cazinoul Sinaia impresionează prin arhitectura impozantă, fiind proiectat de arhitectul Petre Antonescu. Baronul de Marcay a fost primul acţionar al cazinoului, acesta fiind construit după planurile unui cazino din Monte Carlo. În prezent, Cazinoul Sinaia a ieşit din circuitul jocurilor de noroc, fiind transformat în Centrul Internaţional de Conferinţe.
Stâncile din Poiana Stânii se afla lângă cabana Poiana Stânii, la care se poate ajunge pe o potecă din Poiană Stânii. Stâncile Franz Joseph au fost amenajate în timpul domniei regale cu trepte şi balustrade. Stâncile au amenajată şi o terasă de unde se poate admira Valea Prahovei.
Parcul Dimitrie Ghica a fost înfiinţat 1881 şi adăposteşte mai mulţi arbori seculari, iar în interiorul său se desfăşoară, pe o scenă amenajată, festivalurile din Sinaia.
Muzeul Rezervaţiei Bucegi se află în incinta parcului şi cuprinde exemplare din flora şi fauna Bucegilor, specii rare şi ocrotite, specii pe cale de dispariţie şi chiar dispărute, precum endemisme, specifice doar Bucegilor.
Castelul Foişor este un obiectiv turistic foarte bine securizat, unde sunt cazaţi înalţi oficiali care merg pe Valea Prahovei. Nu este deschis publicului, fiind destinat exclusiv activităţii de prezentare şi protocol. Situat lângă Castelul Pelişor, Castelul Foişor a fost iniţial cabana de vânătoare a regelui Carol I, fapt ce i-a acordat denumirea de „Casa de Vânătoare Foişor“. În timp, a găzduit familiile regale, care au locuit aici până la terminarea Castelului Peleş, respectiv Pelisor.
Schitul Sfânta Ana a fost ctitorit în 1453, ca paraclis pentru pustnicii din munţi. Este un schit de călugări, înălţat la cota 1.400 din localitatea Sinaia. Lângă peştera în care a stat ultimul dintre pustnicii de la Schitul Sfânta Ana (Inochentie – 1877), s-a înălţat, în anul 1995, un schit în amintirea sihăstriei de odinioară. Sfinţirea paraclisului schitului s-a făcut în anul 2008. În prezent, Schitul Sfânta Ana este un loc căutat de pelerinii din toată ţara, fiind un spaţiu deosebit, de rugăciune şi recreere.