Sistem inteligent de depozitare şi gestionare a deşeurilor, la Orăştie
Magdalena Șerban
În timp ce unii abia reușesc să suplimenteze numărul coșurilor stradale de gunoi și a containerelor dintre blocuri, alții vor avea insule ecologice digitalizate de depozitare și sistem customizat de plată. Cu alte cuvinte, plătești pentru ceea ce ai aruncat. Conducerea locală din Orăștie a depus deja două cereri de finanțare care vor aduce gestionarea deșeurilor la un alt nivel.
Insule supraterane
Municipalitatea din Orăștie a depus o cerere de finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență- Componenta C3 – Mangementul Deșeurilor, gestionată de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor. Valoarea eligibilă a proiectului este de 2.617.174 lei cu TVA și înseamnă alocări pentru 28 insule supraterane cu containere individuale. „Vizăm construirea unor insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere) pentru următoarele fluxuri de deșeuri, colectate separat. Aici intră deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile, deșeuri reziduale, acțiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate și administratorii datelor, acțiuni specifice de promovare a investițiilor, precum și pentru promovarea principiului plătește pentru cât arunci”, a precizat primarul din Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan (foto). Potrivit edilului, fiecare insulă este compusă din 5 containere individuale cu golire în partea inferioară, în zonele de blocuri de apartamente și va deservi 200 locuitori.
Inclusiv pentru moloz şi cadavre de animale mici
De asemenea, tot recent, administrația publică locală a mai depus o altă cerere de finanțare în cadrul Planului National de Redresare și Reziliență – Componenta C3 – Mangementul Deșeurilor gestionată de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, dar de data aceasta pentru înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar, fiind vorba de un proiect tip. Valoarea eligibilă a proiectului este de 4.558.786 de lei. În baza notei de fundamentare, prin această investiție se urmărește amplasarea unei platforme privind colectarea separată a deșeurilor (selectivă) prin aport voluntar. Sunt stipulate dotări precum containere de tip baracă gata echipate ce vor fi branșate la rețele, containere de colectare deșeuri diverse (casnice, de la hârtie, plastic, metal, lemn, moloz, deșeuri de curte/grădină, etc), press-containere de tip ab-roll plus o platformă carosabilă pentru amplasarea containerelor de tip ab-roll pentru deșeuri și circulația autoturisemlor cetățenilor care aduc deșeuri, respectiv a camioanelor (captractor) care aduc/ridică containerele de mai sus. Pe lângă lucrările de amenajare, platforma va mai fi prevăzută cu următoarele dotări: container de tip baracă pentru administrație – supraveghere, prevăzut cu un mic depozit de scule și două grupuri sanitare, unul pentru angajatul platformei, altul pentru cetățenii care aduc deșeuri; container de tip baracă, frigorific, pentru cadavre de animale mici de casă (pisici, câini, păsări); un container de tip baracă pentru colectarea de deșeuri periculoase (vopsele, bidoane de vopsele sau diluanți, medicamente expirate, baterii); trei containere prevăzute cu presă pentru colecarea deseurilor de hârtie/ carton, plastic, respectiv textile; trei containere închise și acoperite de tip walk-in, pentru colectrea deșeurilor electrice/ electronice, a celor de uz casnic (electrice mari – frigidere, televizoare, etc.) și acelor de mobilier din lemn; două containere de tip SKIP deschise, pentru deşeuri de sticlă – geam, respectiv sicle/ borcane/recipiente; trei containere deschise, înalte, de tip ab-roll pentru anvelope, deșeuri metalice, deșeuri de curte/grădină (crengi, frunze, etc); trei containere deschise, joase, de tip ab-roll pentru deșeuri din construcții, moloz; separator de hidrocarburi pentru toată platforma carosabilă; două scări mobile metalice (oțel zincat) pentru descărcarea deșeurilor în containerele deschise înalte. „Problema deșeurilor, lăsată nerezolvată, devine haos într-un timp scurt. Nu doar că trebuie să ne adaptăm cerințelor cetățenilor, ci trebuie să ne aliniem vremurilor în care trăim, evoluției tehnicii și mai ales procesului de digitalizare care vine să ușureze și în fond să simplifice viața tuturor. Cu combinația lor de monitorizare inteligentă a deșeurilor și tehnologii de compactare a gunoiului, aceste soluții inteligente reprezintă viitorul în domeniul salubrizării în orașele inteligente”, a mai subliniat edilul-șef din Orăștie.