Categories: Actualitate

Sistemul de alimentare cu apă, paralelă între trecut şi viitor: Staţia de tratare a apei Brad-Crişcior

Alimentarea cu apă a municipiului Brad şi a localităţilor Crişcior şi Bucureşci s-a făcut până în prezent din două surse de apă: o sursă de suprafaţă, formată dintr-o captare de suprafaţă din Râul Crişul Alb, şi o sursă subterană, formată dintr-un dren pentru captarea infiltraţiilor din Crişul Alb.
În scopul tratării apei brute, pentru a asigura cerinţa de apă potabilă pentru consumul uman, în anul 1962 a fost construită la Crişcior prima Staţie de Tratare a Apei, proiectată să trateze un debit de apă brută de 60 l/s. Staţia avea în componenţă două bazine de amestec, două bazine de reacţie, două decantoare orizontale, staţie de dozare a coagulantului, staţie de filtre.
Având în vedere gradul avansat de uzură fizică şi morală a staţiei, unul dintre obiectivele Proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara“, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu a fost construcţia unei noi Staţii de Tratare a Apei în incinta celei existente, cu scopul de a asigura furnizarea de apă potabilă la consumatori la standardele de calitate în deplină concordanţă cu Directiva europeană 98/83/EC.
Lucrările la noua staţie de tratare a apei au început în data de 9.05.2014 şi au fost finalizate în 31.12.2015. Staţia a fost proiectată să trateze un debit de apă brută de 60 l/s, iar procesele tehnologice de tratare, dimensionate astfel încât să se obţină parametrii de calitate conformi Legii 458/2002, constau din:
• Coagulare-floculare, incluzând bazine de contact şi instalaţii mecanice de agitare;
• Sedimentare prin decantare lamelară, incluzând instalaţii de recirculare nămol;
• Filtrare cu filtre rapide cu nisip, incluzând staţie de apă de spălare şi aer de spălare;
• Corecţie pH, incluzând instalaţii de stocare var şi instalaţii de preparare-dozare apă de var;
• Dezinfecţie finală, cu clor gazos, incluzând instalaţii de neutralizare pierderi accidentale de clor;
• Dozare reactivi de coagulare şi floculare, incluzând instalaţii de preparare-dozare-injecţie coagulant şi adjuvant de floculare;
• Recuperare ape tehnologice, inclusiv instalaţii de pre-deshidratare nămol.
Staţia de Tratare este dotată cu un dispecerat local, de unde va fi  monitorizat  întregul sistem de distribuţie a apei potabile şi de canalizare din municipiul Brad şi localităţile Crişcior şi Bucureşci.
De asemenea, în incinta staţiei a fost amenajat un laborator chimic, dotat cu echipamente care permit efectuarea analizelelor de calitate a apei, atât chimice cât şi bacteriologice. Odată cu punerea în funcţiune a noii staţii, sursa subterană va rămâne sursă de rezervă pentru situaţii excepţionale, iar alimentarea cu apă a municipiului Brad şi a localităţilor Crişcior şi Bucureşci se va face din sursa de suprafaţă, Râul Criş.
Prin realizarea acestui obiectiv s-a urmărit îmbunătăţirea calităţii apei potabile şi protejarea sănătăţii populaţiei şi, implicit, îmbunătăţirea performanţelor operatorului regional,  pentru a oferi servicii de calitate, la standarde europene.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

2 zile ago

Funcționari din Primăria Petroșani, declarați nevinovați de cea mai înaltă instanță a României

Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…

3 zile ago