Şmecherii n-au reuşit să oprească organizarea cursurilor de igienă de către cei în drept s-o facă . Conducerea DSP a dat lovitura de graţie mafiei din sistemul sănătăţii
Sorina Popa
Recent au apărut informaţii cum că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara nu mai poate organiza cursuri de igienă, din cauză că Ministerul Sănătăţii, în urma unor reclamaţii, a interzis acest lucru. Nimic mai fals. Şi, vom arăta în cele ce urmează care este adevărul.
Reclamaţii cu cântec
Dar să începem cu… reclamaţiile. În urmă cu câteva luni, la Ministerul Sănătăţii ”aterizează” nişte reclamaţii cum că cei de la DSP Hunedoara organizează cursuri de igienă, însă fără să aibă acest drept. De fapt, care este adevărul. Persoane care se află în spatele unor firme care fac aceste cursuri, dar sunt şi angajate ale DSP, deci în totală incompatibilitate, susţin surse din instituţie, au sesizat ministerul de resort despre acţiunea DSP.
În anul 2018, conducerea DSP Hunedoara a solicitat avizul ministerului pentru organizarea cursurilor de igienă. Şi, prin avizul cu nr. 53589 din 22 octombrie 2018, instituţia este ”avizată să realizeze programe de instruire privind însuşirea noţiunilor fundamentelor de igienă”.
Totul a decurs bine şi frumos, până în acest an, când în urmă cu câteva luni, au apărut reclamaţiile. Şi, ce face ministerul, după ce unii salariaţi de acolo îi spun ministrului Sorina Pintea neadevăruri? Trimite o adresă către DSP Hunedoara prin care informează, în 1 august 2019, că avizul dat se suspendă ”până la soluţionarea aspectelor semnalate la Ministerul Sănătăţii”. Conducerea DSP Hunedoara se aştepta la asemenea reclamaţii. Asta, pentru că a fost deranjat un sistem mafiot care funcţionează bine mersi în întreaga ţară. Mai precis, funcţionari de la direcţiile de sănătate publică având atribuţii de control se află în spatele unor firme care organizează cursuri de igienă. De fapt, cursurile nu se ţin, dar firmele respective eliberează documentele necesare celor înscrişi la ele şi încasează taxele de rigoare. Prin urmare, persoanele obligate să urmeze aceste cursuri – cei mai mulţi din alimentaţia publică şi din reţeaua comercială cu produse alimentare – nu învaţă nimic, iar banii încasaţi de organizatorii cursurilor intră în buzunarul acestora, nu în sistemul sănătăţii publice. Başca faptul că inspectorii din cadrul direcţiilor de sănătate, care se află în spatele celor care organizează cursurile de igienă, fac presiuni pe firmele controlate să-şi trimită oamenii la firmele tutelate de ei.
Funcţionarul cu firmele la domiciliu
De altfel, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, Adina Pera Ştefănie (foto), a transmis ministerului de resort o solicitare de verificare a unor societăţi, unele dintre ele care funcţionau chiar la domiciliul unui funcţionar al Direcţiei, iar ca lector pentru cursurile de igienă era un medic al DSP Hunedoara. ”Motivăm solicitarea noastră prin faptul că, în urma reclamaţiilor referitoare la autorizarea şi activitatea fictivă a acestora, DSP a transmis către IPJ Hunedoara plângeri penale”, se arată în adresa respectivă.
Iată ce a transmis conducerea DSP Hunedoara, după suspendarea activităţii respective: ”DSP Hunedoara a luat decizia de a solicita şi obţine acest aviz (n.r.-pentru organizarea cursurilor de igienă) în urma unor verificări efectuate de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, concretizate în Raportul de control nr. F.B. 2917/ 31.03 2017, care a relevat aspecte îngrijorătoare cu privire la modul de implementare de către agenţii economici avizaţi a programelor de instruire pentru însuşirea noţiunilor de igienă. În concret, unii agenţi economici desfăşurau activitatea de instruire în mod fictiv, astfel că una dintre măsurile stabilite «pentru activitatea defectuoasă constatată şi posibil fals în acte publice» a fost «sesizarea organelor abilitate, respectiv a Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara», ceea ce instituţia noastră a şi făcut, dosarul penal fiind în curs de soluţionare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia”.
Ministerul a revenit asupra deciziei
În aceste condiţii, cei din Ministerul Sănătăţii au realizat că au greşit, fiind induşi în eroare şi au revenit asupra deciziei. Astfel, prin adresa cu nr. SP8855 din 27 septembrie 2019, Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara este informată că ”luând în considerare punctul de vedere formulat de către Direcţia de Integritate şi Control din cadrul Ministerului Sănătăţii, vă comunicăm faptul că în baza avizului dumnevoastră puteţi desfăşura cursuri”.
Concluzia este că DSP Hunedoara efectuează cursuri în condiţii perfect legale, ba aduce şi venituri frumoase la buget, în loc ca aceşti bani să intre la nişte şmecheri care periclitează viaţa noastră, prin acoperirea unor mizerii din localurile publice sau alte unităţi comerciale.