Soarta Termocentralei Mintia: ”tăiată şi dusă la fier vechi”
Energeticienii de la Termocentrala Mintia au protestat din nou ieri dimineaţă, după ce săptămâna trecută au încercat să obţină răspunsuri la problemele cu care se confruntă. Prima este legată de soarta unităţii producătoare de energie şi a doua este generată de neplata către stat a contribuţiilor sociale pentru angajaţi.
Aproximativ 100 de angajaţi ai Termocentralei Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), au declanşat ieri un protest spontan în curtea unităţii. Timp de 10 minute, protestatarii au traversat în şir indian pe trecerea de pietoni din faţa întreprinderii, blocând traficul rutier pe DN7. ”La prima oră, salariaţii din schimbul trei nu au mai plecat acasă. Am aflat o informaţie, care nu este oficială, că Ministerul Energiei a decis să lase să funcţioneze un singur grup pe gaz la Termocentrala Mintia. Ceea ce înseamnă că vor urma disponibilizări şi grupurile oprite vor fi tăiate şi vândute la fier vechi. Mai există îngrijorări în rândul salariaţilor pentru că de la începutul anului nu au fost plătite contribuţiile sociale către stat, ceea ce înseamnă zero vechime pentru angajaţi”, a declarat Cristian Iştoc, liderul Sindicatului ”Solidaritatea” Hunedoara. Acesta a mai spus că angajaţii au cerut prezenţa la Termocentrala Mintia a vicepremierului Viorel Ştefan, cu care au încheiat un Memorandum prin care s-a stabilit să fie menţinute în funcţie două grupuri pe cărbune, înţelegere care, se pare, nu va fi respectată. Săptămânile trecute, angajaţii de la Termocentrala Mintia au avut alte acţiuni de protest care nu le-au adus nici un rezultat.
Contactat pentru a vedea poziţia conducerii termocentralei, directorul unităţii, Ioan Conţ, a afirmat că strategia Ministerului Energiei într-adevăr prevede lăsarea în funcţiune a unui singur grup, ceea ce va duce inclusiv la reduceri de personal. Acesta a mai arătat că se încearcă plata contribuţiilor sociale către stat, restanţele fiind cauzate de situaţia financiară gravă în care se află CEH.
In condiţiile în care baza energetică se reduce până spre desfiinţare (se inchid şi ultimele mine din Valea Jiului) şi în condiţiile în care ROMGAZ este interesată să construiască o nouă termocentrală (la Deva/Mintia ?) dar pe gaz, nu e cazul să ne dăm „de ceasul morţii” din cauza Mintiei care şi-a făcut datoria până recent. Consider că trebuie sprijinită intenţia Romgaz căci o mare parte dintre viitorii salariaţi vor fi recrutaţi tot din rândul actualilor angajaţi ! Rezervele de gaz din Marea Neagră ne permit să ne gândim cu optimism la această soluţie. Încălzirea centrală va reveni la dimensiunea anterioară, cu toate avantajele de rigoare.