Actualitate

Șocant! Site-ul care te învață cum să te sinucizi. Tinerii, cei mai vulnerabili

Zeci de mii de oameni din toată lu­mea folosesc un website care oferă sfa­turi explicite despre cum să te omori – pe forumuri publice, în live­chat-uri și prin mesaje private, mem­brii site-ului discută despre spân­zu­rare, otrăvuri, arme și gaze toxice, scrie The New York Times, anunță digi24.

Postări de adio
Persoane străine își caută parteneri de sinucidere cu care să se întâlnească față în față pentru a-și lua viața îm­preună. Roberta Barbos, o studentă ro­mâncă de 22 de ani de la Universitatea din Glasgow, a postat primul ei mesaj pe acest site după o despărțire, spunând că se simte „insuportabil de singură”. Shawn Shatto (25 de ani) a scris că se simte oribil la jobul pe care îl avea într-un depozit din Pennsylvania, iar Daniel Dal Canto (16 ani) din Salt Lake City și-a îm­părtășit temerile legate de o afecțiune nediagnosticată de care suferea și despre care nu credea că se va mai vindeca vreodată. La scurt timp după ce au scris pe acest site, nici unul dintre ei nu mai era în viață. O investigație BBC a descoperit că peste 700 de persoane din Marea Britanie au postat pe acest website în căutarea unui partener cu care să se omoare. Cu toate că membri site-ului sunt anonimi, NYT a identificat 45 de persoane care și-au pus capăt zilelor în SUA, Marea Britanie, Italia, Canada și Australia, numărul total de vic­time fiind mult mai mare. Peste 500 de membri – mai mult de două per­soane pe săptămână – au scris „postări de adio” prin care au anunțat cum și când au de gând să își ia viața și nu au mai postat, apoi, nici un alt mesaj. În multe dintre ele, oamenii povesteau cum încearcă să se sinucidă în timp real. Alții au descris cum au privit alți membri ai site-ului în timp ce își difuzau moartea prin livestreaming.

A refuzat
Investigația BBC a descoperit și per­soane care se folosesc de acest site pentru a abuza sexual femei vulnerabile. Craig McInally (31 de ani) a răspuns la mai multe postări în care femei tinere căutau un partener cu care să își ia viața. El a încurajat o femeie de 25 de ani să vină în apartamentul lui ca să „exerseze” sinuciderea. Craig a sugrumat-o de mai multe ori până când femeia și-a pierdut cunoștința. Bărbatul a fost arestat, poli­țiștii descoperind că el le-a oferit „ajutor și sfaturi” asemănătoare și altor tinere vulnerabile. Roberta Baros a început să posteze pe site după ce s-a despărțit de iubitul ei. „Am o grămadă de experiență cu spânzurarea… aș fi bucuros să te ajut” Craig își găsea victimele pe același site. Una dintre ele a fost și Roberta Barbos, de 22 de ani, o tânără din România care studia psihologia la Universitatea din Glasgow. Roberta și iubitul ei se des­păr­țiseră de curând, iar tânăra a intrat într-o profundă depresie. Ea scria: „Uneori sin­gurătatea doare atât de mult că de-abia mai pot să-mi stăpânesc [emoțiile].” Craig i-a scris într-un mesaj privat pe același site și, mai târziu, pe WhatsApp că poate să o ajute. „Sunt din Glasgow și am o grămadă de experiență cu spân­zu­rarea… aș fi bucuros să te ajut dacă dorești. Fără presiune, fără să te judec și în ritmul tău.” Roberta s-a întâlnit cu Craig la o cafenea. Imediat după acea în­tâlnire, însă, tânăra a refuzat să se mai vadă cu Craig. Câteva săptămâni mai târziu, procurorii din Glasgow au con­tac­tat-o pe Roberta. Craig a convins alte două femei de pe site să se întâlnească cu el, le-a agresat sexual și a încercat să le spânzure pe amândouă. Între timp, Roberta a fost atrasă tot mai mult de site-ul pro-sinucideri. Ea a aflat mai multe informații despre otrăvuri și a început să comunice în privat cu un mem­bru al site-ului din Bulgaria, care s-a oferit să o ajute. „Mi-aș fi dorit să simt afecțiune adevărată înainte de a face asta”, i-a scris Roberta. Tânăra a reușit să scape de un prădător sexual, dar nu a scă­pat de gândurile suicidare – în fe­bruarie, 2020, Roberta și-a pus capăt zilelor singură. „E ca ceva dintr-un film de groază, dintr-o altă lume”, a spus mama Robertei, Maria Barbos. „Nu cre­deam că așa un website ar putea să existe. Sunt niște minți bolnave.”

„Foarte înfricoșător”
Craig McInally a fost condamnat la cel puțin doi ani și trei luni de închisoare și va rămâne sub supraveghere pentru tot restul vieții. Din cauză că acest website este destul de mic și din SUA, auto­ri­tățile din Marea Britanie au spus că va fi „des­tul de greu” să facă ceva pentru a-l in­ter­zice. Familiile victimelor care au folosit site-ul au spus că secțiunea de parteneri promovează în mod direct sinu­ciderea – ceva ce este interzis în Marea Britanie. „Cred că este visul unui prădător [sexual] să aibă o categorie pentru parteneri ca asta”, a spus și Angela Stevens – fiul ei de 28 de ani, Brett, a cunoscut o femeie pe acest site cu care a închiriat o cameră unde amân­doi s-au sinucis. „Pentru că este atât de deschis la abuzuri, cred că este foarte, foarte înfricoșător.” Angela com­pară site-ul cu o versiune întu­ne­cată a unei aplicații de dating. „Unde altundeva ai merge ca să îți găsești un partener cu care să îți iei viața? Este complet si­nistru”. O investigație BBC din luna mar­tie a descoperit că peste 130 de per­soane din Marea Britanie s-au sinu­cis folosind o substanță chimică pro­mo­va­tă pe acest site. „Este dezgustător că cineva ar crea o platformă ca aceasta”, a spus Dr. Daniel Reidenberg, psiholog și director general al organizației Suicide Awareness Voices of Education. „Nu este nici o îndoială că acest site, așa cum a fost creat, folosit și cum i s-a per­mis să continue, este extrem de peri­cu­los.” În 2021, site-ul atrăgea șase mili­oane de vizualizări pe lună, în medie – de patru ori mai multe decât National Suicide Pre­vention Lifeline, site-ul pen­tru prevenția sinuciderilor.

Pot vorbi liber
Cei mai mulți membri au raportat faptul că suferă de boli psihice și au sub 30 de ani. Australia, Germania și Italia au reușit să restricționeze accesul la acest site de pe teritoriul lor, însă nu și SUA, unde legile care reglementează spațiul online diferă de la un stat la altul și ele rareori se aplică, potrivit investigație NYT. Cei doi bărbați care administrează site-ul, Marquis și Serge (porecle folo­site de ei), au promis că vor lupta împo­triva oricărui efort de desființare a plat­formei lor. Cei doi folosesc mai multe pseudonime și au șters aproape orice informație din mediul online care ar putea dezvălui identitatea lor reală. Totuși, NYT a descoperit că aceștia tră­iesc la mii de kilometri depărtare – unul se află într-un oraș din Alabama, altul în capitala statului Uruguay. „Oamenii sunt responsabili pentru acțiunile lor la urma urmei”, a scris Marquis într-o postare. „Și nu sunt prea multe de făcut în aceas­tă privință.” Pentru a explica motivul pentru care site-ul lor există, Marquis a scris: „Această comunitate a fost făcută ca un loc unde oamenii pot vorbi liber despre problemele lor fără să își facă griji despre cum vor fi ‘salvați’ sau ce vorbe goale să zică”. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura