Şoferii hunedoreni, în coada clasamentului la plata poliţelor de tip RCA
Hunedorenii sunt printre cei mai puţin periculoşi şoferi din ţară când vine vorba despre valoarea medie a despăgubirilor pe care le-au plătit la poliţele RCA. Cei mai periculoşi sunt conducătorii auto din oraşele mari ale ţării.
Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dat publicităţii o analiză privind frecvenţa daunei şi valoarea medie a daunelor la poliţele RCA în funcţie de vârsta asiguratului, puterea motorului maşinii, cât şi locul înmatriculării. Cei mai mari plătitori de daune, implicit de accidente provocate, sunt şoferii bucureşteni, constănţeni şi ieşeni. Conform studiului ASF, frecvenţa daunei este de 6,78 la sută în cazul persoanelor fizice cu vehiculele înmatriculate în Bucureşti, 6,40 la sută în cazul maşinilor din Constanţa şi 6,27 la sută pentru Iaşi în perioada 2013 – 2015. Din acest punct de vedere, judeţul Hunedoara se află în coada clasamentului, cu o frecvenţă de 3,61 la sută a daunelor achitate din poliţele RCA şi cu o valoare medie a acestora de circa 6.000 de lei. Frecvenţele minime ale daunelor s-au întâlnit în cazul autovehiculelor înmatriculate în Harghita, Covasna şi Sălaj.
În cazul persoanelor juridice, cele mai multe daune au fost întâlnite în cazul vehiculelor înmatriculate în Cluj, Ilfov, Iaşi, Galaţi, Dolj (peste 11 la sută), iar cele mai puţine la cele din Călăraşi, Caraş Severin, Botoşani, Harghita, Hunedoara, Covasna, Sălaj (între 6 la sută şi 7 la sută). Un aspect interesant este faptul că maşinile cu motoare puternice au fost cele care au provocat cele mai multe daune de tip RCA. Prin urmare, dacă frecvenţa daunelor în cazul vehiculelor motorizate sub 1.200 de centimetri cubi a fost de 3.78 la sută, la cele cu motoare de peste 2.500 centimetri cubi, frecvenţa daunei a fost mai mult decât dublă, adică 7.91 la sută. Şi valoarea daunei a evoluat corespunzător, respectiv 5.283 lei (sub 1.200 de centimetri cubi) şi 8.511 lei la cele de peste 2.500 centimetri cubi. În ceea ce priveşte vârsta şoferilor, tinerii sunt cei care provoacă cele mai multe accidente (sub 25 de ani) unde frecvenţa daunei a fost de 6,15 la sută şi de 4,59 la sută la cei de peste 40 de ani. (N. Bumbac)