Magdalena Şerban
Fără alimentare cu apă şi canalizare nu prea poţi creşte gradul de dezvoltare al unei comunităţi, e de părere primarul din Şoimuş, Mihai Gabriel Irimie (foto). Iar cetăţenii trebuie să aibă drepturi egale, nu doar unele sate să se bucure de facilităţi moderne, în timp ce altele să fie lăsate de izbelişte. Prin urmare, pe axă guvernamentală, administraţia de aici a urmărit să completeze lista de utilităţi.
,,Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL II), avem în desfăşurare două proiecte ce ţin de introducerea reţelei de apă, respectiv de canalizare la nivel de comună. Reţeaua de canalizare este deja funcţională în Şoimuş şi la ora actuală se lucrează în localităţile Bălata, Boholt, Păuliş, Bejan şi Chişcădaga. Am prioritizat finalizarea lucrărilor în Bălata şi Boholt, deoarece Consiliul Judeţean Hunedoara se va ocupa de repararea drumului judeţean de pe Culoarul Nord. Proiectul nostru însumează 14 milioane de lei, din care există şi cheltuieli pe care trebuie să le suportăm din bugetul propriu, fiind considerate neeligibile, în valoare de 350.000 de lei. Alocările au fost prevăzute, deci nu se pune problema să stăm pe loc din lipsa lor. Satele Bălata şi Boholt sunt deservite de staţia de epurare de la Şoimuş, iar Păuliş, Bejan şi Chişcădaga de cea de la Bejan. Oamenii sunt nevoiţi să deverse dejecţiile în şanţuri, în vale sau se folosesc de fosă septică pentru a rezolva lipsa sistemului public de canalizare. Însă lucrurile se vor schimba radical după implementarea programului investiţional. Pe un alt proiect, separat de acesta, este cuprins şi Căinelu, care este legat tot de această reţea“, a afirmat Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Şoimuş.
În ce priveşte reţeaua de apă, program în sumă de 13 milioane de lei şi cu o contribuţie locală de 350.000 de lei, prevăzută pentru satele Fornădie, Sulighete şi Căinelu, trebuie spus că apa va fi preluată din satul Bejan şi repompată prin staţia de pompare din Căinelu şi cea din Bejan. ,, În Sulighete e bazinul de apă ce coboară prin cădere şi alimentează toate satele. În restul localităţilor aparţinătoare, reţeaua a fost introdusă din fonduri europene în anul 2016. Ne-am dorit să oferim aceleaşi condiţii tuturor cetăţenilor, indiferent în care perimetru al comunei locuiesc. Aşa că
ne-am mobilizat, am identificat axa de finanţare pusă la dispoziţie de Guvern şi am accesat documentaţia aferentă, având câştig de cauză. Termenul de finalizare a lucrărilor e decembrie 2021, dar urmărim finalizarea lor mai repede. De reţeaua de apă vor beneficia 440 de gospodării, iar de canalizare în jur la 780“, a mai subliniat primarul.
Senatorul „resturilor” PNL, Călin Marian, își arogă merite nejustificate într-o investiție privată, iar primăria VEȚEL…
In prezent, la un cazino online mai poti juca si alte jocuri de noroc, nu…
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…