Șoimuș: Clopoțelul sună mai altfel, atunci când condițiile de școlarizare sunt de top
Magdalena Șerban
În timp ce unii elevi au început școala în spații modernizate acum câteva decenii, alții au norocul să beneficieze de locații ultradotate și amenajate după normativele în vigoare. La Șoimuș, efortul administrativ depus de câțiva ani încoace rodește în această toamnă.
Au planificat atât bugetar, cât și strategic
„La nivel comunal, avem două grădinițe cu program prelungit. Una este la Șoimuș, dată în folosință în 2020, iar cealaltă este la Păuliș, fiind pusă în funcțiune acum, odată cu începerea noului an școlar. Ambele investiții au fost realizate din bugetul local și constituie o formă de sprijin pentru părinții care chiar au nevoie să-și lase copilașii într-un mediu propice dezvoltării lor, adică în condiții excelente, sigure și moderne și cu implicarea unui personal calificat. Pe scurt: pe mâini bune. Sunt 60 de prichindei care se bucură de socializare și învățare. Era o adevărată problemă lăsatul celor mici sub supravegherea cuiva, pe timpul orelor de serviciu, mai exact până la ora 16:00. Așa că trebuia să găsim soluții concrete pentru ca acești părinți să reușească să-și desfășoare activitatea și, în fond, să poată să susțină familia. Când unul dintre ei trebuia să renunțe la locul de muncă, în ideea de a rămâne acasă să aibă grijă de cel mic, și venitul se diminua substanțial, iar de aici derivau alte neajunsuri și greutăți. Cât privește școlile, pentru a reduce din cheltuielile cu utilitățile care au suferit o majorare tarifară substanțială (energia electrică, încălzirea, etc), am reorganizat partea educațională, centralizând-o în două locații: o școală primară la Păuliș și una primară plus generală la Șoimuș. Așa că e primul an în care elevii din clasele 1-4 nu mai sunt în clase cu învățământ simultan. În acest fel, apare spiritul de competiție între ei, deci motivarea și determinarea de a fi mai buni. Transportul e asigurat de două microbuze școlare și un autocar, pentru a acoperi întreaga rețea teritorială. Le mulțumesc părinților pentru că au înțeles necesitatea acestui sistem de învățământ. Urmează sa gândim și un program after-school. De asemenea, doresc să le mulțumesc tuturor cadrelor didactice și personalului auxiliar, pentru colaborare „, a precizat Mihai Gabriel Irimie (foto), primarul din Șoimuș.
Toți copiii au primit tablete electronice
Dincolo de edificiile modernizate prin investiții, s-au asigurat și dotări de ultimă generație, prin digitalizare. ,,Elevii beneficiază de tablete pentru a fi în continuă legătură cu activitățile școlare, prevăzute cu abonamente de Internet susținute de primărie. Totodată, tablele interactive sunt o necesitate în aceste vremuri și din acest motiv am montat în toate sălile de clasă, inclusiv la gradiniță. Toți profesorii au primit laptop-uri, tocmai pentru a comunica direct cu copiii și a se putea conecta la tablele interactive. Totul a fost achiziționat din bugetul propriu al comunei. De altfel, ei au mai beneficiat și pe perioada pandemiei de astfel de gadget-uri, dar acelea au ieșit din garanție, așa că am achiziționat unele noi. Amintesc că am demarat și finalizat laboratorul de informatică la standarde cerute de programa școlară. Dăm burse de merit, burse sociale și premiem, anual, elevii cu cele mai bune rezultate la învățătură. Îmi mențin părerea că investind în educație, vei investi în viitorul comunității. Iar rezultatele nu întârzie să apară, ținânt cont că elevii noștri au intrat la liceu în proporție de 97 la sută, iar unul s-a situat chiar în primii cinci (ca medie) la nivel de județ, reușind să intre la liceul cel mai bine cotat. Le urez succes pe mai departe tuturor cadrelor didactice, reușite și împliniri, iar elevilor le doresc să ajungă să atingă performanța, indiferent de segmentul școlar în care învață (ciclu primar, gimnazial, liceal, etc”, a transmis edilul șef.