Şoimuş: drumuri modernizate din bani europeni nerambursabili
Magdalena Şerban
În baza unui proiect european câştigat de administraţia publică din Şoimuş, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), drumurile din satele aparţinătoare au intrat într-un amplu proces de modernizare.
„Înainte de orice, doresc să le mulţumesc cetăţenilor pentru că dau dovadă de răbdare şi înţelegere faţă de deranjul pe care îl implică toate aceste lucrări executate cu bani europeni nerambursabili, în cuantum de un milion de euro. Este o investiţie majoră pe partea de infrastructură rutieră, foarte necesară pentru comunitate. Însă ca orice lucru bun şi valoros, vine la pachet cu sacrificiu. Iar acesta se traduce prin disconfort, praf şi dezordine. Am turnat deja primul strat de asfalt, iar la Şoimuş, Bălata şi Chişcădaga a mai rămas de rezolvat câte o stradă. Câte una a fost asfaltate la Câinelu, Bejan şi Fornădie. Precizez că este turnat doar primul strat, cel de binder, urmând cel de uzură, dar doar după ce se finalizează lucrările aferente şanţurilor, rigolelor de scurgere şi trotuarelor. De asemenea, trebuie aduse la nivel capacele de la căminele de canalizare şi la final să se toarne stratul superior, pentru a termina lucrările. Au mai fost prevăzute şi câteva ziduri de sprijin, iar unele sunt gata. Ca şi contribuţie de la bugetul local, există cota de cofinanţare de două procente, la care se adaugă cheltuielile catalogate neeligibile. Spre exemplu, ridicarea acestor capace de cămine la nivel şi mici pietruiri acolo unde situaţia o impune. Unele cămine au necesitat înlocuire, fiind ieşite din garanţie şi aflându-se
într-un stadiu avansat de degradare. Le vom schimba şi pe cele ce ţin de reţeaua de apă, tot din visteria noastră.
Ce mai vreau să anunţ este că în cursul lunii viitoare vom semna contractul de finanţare pentru un alt proiect investiţional, de data aceasta depus la Ministerul Dezvoltării, în valoare de 17 milioane de lei, pentru restul de drumuri rămase necuprins în proiectul european aflat momentan în implementare, inclusiv capete de străzi şi uliţe. Dorinţa majoră e ca pietruiri să facem doar în cazul drumurilor de exploataţie agricolă, nu şi a celor comunale. Altfel, devenim un fel de Meşterul Manole ori de câte ori ploaia abundentă spală piatra“, a afirmat Mihai Gabriel Irimie (foto), primarul comunei Şoimuş.
Abordarea sa administrativă este una firească, deoarece după ce întregul demers de modernizare se va finaliza, e plănuită dezvoltarea peisagisticii, pentru a spori gradul de atractivitate, dar şi ponderea zonelor verzi.
„Trebuie să ţinem cont de normalitatea cursului unor lucrări şi să le facem cu logică. Nu poţi asfalta şi apoi să spargi pentru a introduce reţele de apă-canal, spre exemplu. Dacă s-ar putea să avem totul, deodată, ce bine ar fi. Dar, din păcate, se scurge destul timp până se identifică sursa de finanţare, se scriu şi se adaptează documentaţiile, se onorează clarificări, se semnează contractele de finanţare, se organizează lictaţii ce presupun termene de respectat şi abia într-un târziu se dă ordinul de începere a lucrărilor. Oamenii trebuie să ştie aceste detalii, pentru că nefiind în domeniu, nu au cum să cunoască de ce durează atât de mult până o investiţie ajunge în teren. Este o realitate cu care se confruntă toată lumea, dar principalul e că facem tot ceea ce se poate din surse externe de finanţare sau pe axe guvernamentale, bugetul local nefiind atât de bogat”, a mai subliniat primarul.