Solidaritate pentru Orăştie
Magdalena Şerban
Un proiect de lege al Ministerului Justiţiei, având ca scop redistribuirea resurselor umane în sistemul judiciar, ar putea desfiinţa Judecătoria Orăştie şi Parchetul de pe lângă această instanţă. Motivul ar fi un volum redus de activitate.
Dreptate, dar de la distanţă
Nerămasă fără răsunet, această situaţie a fost discutată, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă la care au luat cuvântul, pe lângă edilul-şef al municipiului Orăştie, Alexandru Munteanu, şi deputatul Iosif Blaga, primarul comunei Orăştioara de Sus, Viorel Bodea, viceprimarul oraşului Geoagiu, Radu Igna şi Dan Mihail Sechi, managerul Spitalului Municipal Orăştie, toţi susţinând, cu argumente, necesitatea continuării activităţii instituţiilor vizate.
„Nu suntem de acord ca Judecătoria şi Parchetul să se desfiinţeze. Ar fi o mare nedreptate să se recurgă la acest lucru. Serviciul Public al Judecătoriei Orăştie, respectiv Parchetul de pe lângă această instanţă se adresează unui număr de aproximativ 60.000 de locuitori, arondaţi acestei zone”, declară primarul Alexandru Munteanu. În privinţa situaţiei Judecătoriei şi Parchetului, adresele înaintate de către edil, către Cabinetul Primului Ministru, respectiv Ministrul Justiţiei, Prefectul Judeţului Hunedoara, Cabinetele Parlamentare din Colegiul Orăştie (senator Dorin Păran, deputat Iosif Blaga), au fost urmate de o acţiune comună, la care au participat toţi primarii din localităţile limitrofe: oraşul Geoagiu şi comunele Romos, Beriu, Orăştioara de Sus, Turdaş, Mărtineşti şi Balşa, comunităţile reprezentate de aceştia fiind direct implicate, prin arondarea lor la Judecătoria şi Parchetul din municipiul Orăştie. Rezultatul acţiunilor respective s-a concretizat prin două răspunsuri trimise pe adresa Primăriei municipiului Orăştie de către Ministerul Justiţiei şi Secretariatul General al Guvernului României. Ministerul Justiţiei a reafirmat, prin adresa 124117/2010, faptul că: „Guvernul României a aprobat, la data de 6 decembrie 2010, un proiect de lege care va fi transmis Parlamentului pentru adoptare, acesta fiind forul decizional“. La rândul său, Secretariatul General al Guvernului a anunţat, prin adresa 14963/03.01.2011, faptul că: „s-a transmis, spre competentă soluţionare, Ministerului Justiţiei, solicitând luarea măsurilor legale ce se impun“. Prin aceeaşi adresă, se mai precizează, că în termen legal, instituţia sesizată va comunica Secretariatului General al Guvernului şi Primăriei municipiului Orăştie, soluţia adoptată.
Un spital sănătos
Demersuri similare au fost realizate şi în ceea ce priveşte situaţia Spitalului Municipal Orăştie. Ceea ce se poate afirma cu certitudine în acest moment este faptul că, până la data de 31 ianuarie 2011, urmează să fie analizat şi să se stabilească planul naţional de paturi pentru spitalele din România. Raportat la numărul de populaţie, Spitalul Municipal Orăştie se află sub media la care se tinde să se ajungă la nivel naţional, mai exact cu un număr de 4,27 de paturi la 1.000 de locuitori. În acelaşi timp, Spitalul Municipal Orăştie se află „pe plus” la capitolul financiar, nefiind înregistrate datorii restante. Ca personal de specialitate şi personal auxiliar, spitalul se încadrează în normativ şi, mai mult, îndeplineşte normele şi în ceea ce priveşte dotările şi aparatura de specialitate. De subliniat mai este faptul că Spitalul Municipal Orăştie are în derulare un program privind reabilitarea şi modernizarea ambulatoriului, în valoare de 1.700.000 de euro. Mai mult, au fost create premisele obţinerii, pe viitor, a unei noi finanţări, care presupune dotarea unităţii cu tehnică modernă de calcul (partea de soft şi I.T). Astfel, există discuţii preliminare cu o firmă specializată în programe informatizate, SIVECO. Specialişti din cadrul acestei firme urmează să vină la Spitalul Municipal Orăştie, pentru a efectua o demonstraţie privind implementarea programului informatizat.