Soluţia pentru termoficarea Devei: centrale de cartier pe bază de peleţi!
Termoficarea Devei, promisă de primarul Oancea, rămâne îngheţată în proiect. Niciodată devenii nu au fost umiliţi şi abandonaţi de administraţia publică aşa cum s-a întâmplat la începutul acestui an. În plină pandemie, au fost condamnaţi să îngheţe în casele lor, la şcoală, la spital sau la serviciu, fără vreun sprijin de la stat sau de la aleşii locali.
Pentru ca această experienţă degradantă să nu se mai repete şi iarna viitoare, cer Primăriei Municipiului Deva să adopte o strategie de termoficare de care să beneficieze gratis toţi devenii, cu facturi mici de încălzire şi care să care poată fi pusă în practică în câteva luni.
Am vorbit cu mulţi specialişti şi am găsit o soluţie. Domnul profesor inventator Horneţ a adus pe piaţă şi a implementat în alte oraşe, de exemplu la Buzău, centralele de cartier pe bază de biomasă peletizată. Este o soluţie inovativă, ecologică, cu cea mai eficientă ardere de pe piaţă, care ar rezolva până în noiembrie problema încălzirii pentru toţi devenii, nu doar pentru şcoli şi grădiniţe. Investiţia Primăriei în asemenea centrale este mică dacă ne raportăm la subvenţiile plătite ani la rând din bugetul local pentru energia termică de la Mintia. Iar devenii vor plăti apoi facturi de încălzire pe peleţi mai mici decât pentru încălzirea individuală pe gaz.
Propunerea mea este o alternativă la cea a primarului Oancea, care îşi doreşte, fără nicio legătură cu realitatea, instalarea în Deva a câtorva mii de centrale pe gaz. O centrală pe gaz pentru fiecare şcoală, pe banii Primăriei, poate fi soluţie pentru reluarea în condiţii normale a cursurilor de la toamnă. Dar cum să îi îndemni pe devenii care locuiesc în apartamente să îşi instaleze, pe propria cheltuială, centrale individuale pe gaz?
În primul rând, fizic şi tehnic e imposibil să fie instalate mii de centrale termice în oraş în câteva luni. În al doilea rând, instalarea unei asemenea centrale vine cu costuri considerabil, pe care nu oricine şi le permite, iar durata lor de viaţă este de maxim 10 ani. Nu în ultimul rând, Directiva ErP (Energy related Products) pentru reducerea emisiilor de carbon presupune interzicerea instalării de noi centrale de apartamente pentru reducerea emisiilor de carbon având drept ţintă anul 2030. Ce fac devenii după 2030?
Am propus varianta centralelor de cartier pe peleţi pentru a atrage atenţia asupra faptului că toţi primarii de oraşe, cu excepţia domnului Oancea, fac eforturi să găsească soluţii alternative de termificare. La Cluj, Emil Boc tocmai a deschis o colaborare cu Universitatea Tehnică pentru dezvoltarea unui proiect de încălzire pe hidrogen. La Oradea, Ilie Bolojan a reabilitat întregul sistem de termoficare a oraşului, inclusiv magistralele de termoficare şi ţevile pe un proiect început încă din anul 2013.
Unde e strategia de termoficare a Municipiului Deva? Nu este acceptabil riscul ca devenii să treacă şi iarna viitoare prin coşmarul lipsei încălzirii. Îi cer primarului Oancea să înceteze această practică ruşinoasă de a trimite oamenii să îşi instaleze centrale de apartament. Este momentul să îşi ia în serios responsabilitatea de primar şi să implementeze soluţii urgente, sustenabile şi corecte pentru deveni.
Deputat AUR Anamaria Gavrilă