Soluţii pentru Complexul Energetic Hunedoara?
Maximilian Gânju
Modelul de redresare economică aplicat la combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, prin metoda intrării în insolvenţă şi a privatizării pe bucăţi, ar putea fi aplicat şi în cazul Complexului Energetic Hunedoara.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a explicat că, pentru continuarea producţiei în combinatul petrochimic, Comisia Europeană a sugerat împărţirea acestuia pe bucăţi şi privatizarea cu mai mulţi ofertanţi, care să nu preia şi datoriile istorice. Chiriţoiu mai spune că ”aşa am reuşit să salvăm o companie care era pe moarte şi care acum se poate redresa şi poate creşte. Acesta este posibil să devină un precedent şi pentru salvarea altor companii care sunt în aceeaşi situaţie, precum CFR Marfă şi CE Hunedoara, unde să aplicăm aceeaşi metodă“.
Comisia Europeană a anunţat că Oltchim a beneficiat de ajutoare de stat incompatibile cu legislaţia europeană în valoare de 335 milioane de euro, pe care trebuie să le returneze. În aceeaşi situaţie se află şi producătorul de energie Societatea „Complexul Energetic Hunedoara”, după ce Comisia Europeană a stabilit că a primit un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, prin patru împrumuturi finanţate din fonduri publice. În prezent, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal şi dobânzile aferente. Situaţia societăţii este şi mai complicată după ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins, marţi, intrarea în insolvenţă. Hotărârea instanţei este definitivă în ceea ce priveşte respingerea cererii de deschidere a procedurii generale a insolvenţei formulată de către debitoare, dar cu recurs în termen de cimci zile de la comunicare pentru cererile de intervenţie formulate în cauză de sindicate. CEH datorează în prezent 547 de milioane de euro diferitelor organisme de stat din România, inclusiv banii primiţi prin cele cinci împrumuturi care fac obiectul investigaţiei privind ajutoarele de stat.
Sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !