Actualitate

Specialiştii de la Insemex au finalizat expertiza tehnică în cazul Colectiv

03 gamanOana Mihnea
Maximilian Gânju

Concluziile şi raportul expertizei tehnice întocmită de cercetătorii Insemex Petroşani în cazul tragediei din octombrie 2015, din clubul Colectiv, au ajuns ieri dimineaţă la Institutul Naţional pentru Expertize Criminalistice. Expertiza Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – Insemex Petroşani conţine un raport cu peste 500 de pagini plus anexe, şi a însemnat mii de ore de cercetare şi simulări în laboratoarele din Valea Jiului.
„A fost o lucrare deosebit de complexă, a necesitat din partea colectivului nostru de cercetători 4.080 de ore de cercetare. De asemenea, au fost necesare 960 de ore pentru simulările computerizate, este o expertiză voluminoasă cu peste 500 de pagini la care se adaugă şi anexe”, a declarat Artur Găman (foto), directorul general al Insemex Petroşani.
Concluziile specialiştilor singurului institut din România specializat în expertize tehnice la explozii sau tragedii cum a fost în cazul Colectiv, sunt extrem de importante pentru ancheta penală. De altfel, expertiza propriu zisă, privind modul în care s-a declanşat incendiul de la Colectiv, a fost cerută de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, for care a mai decis ca ancheta tehnică să fie făcută de Insemex Petroşani, în colaborare cu Institutul Naţional pentru Expertize Criminalistice. Pe de altă parte, directorul Artur Găman mai spune că există o mare problemă la nivel mondial cu o serie de produse de genul spumei poliuretanice, care au provocat tragedii ca şi în cazul Colectiv. „Acest accident face parte dintr-o serie destul de lungă de evenimente similare petrecute pe plan mondial, în care a fost implicată spuma poliuretanică. Este vorba de accidente, petrecute începând cu anul 2003, cu număr mare de victime. În Europa 100 de victime, ori Buenos Aires-Argentina, unde au fost 194 de victime. Apoi Santa Maria- Brazilina cu 241 de victime. Din păcate, se pare că pe plan mondial este o problemă destul de serioasă cu această spumă”, a mai precizat şeful Insemex.
Alte date din conţinutul raportului nu au fost furnizate, deoarece există o anchetă în derulare, iar de acest lucru se vor ocupa procurorii la momentul potrivit. La mijlocul lunii decembrie, experţii de la Insemex Petroşani au făcut un experiment judiciar într-un laborator amenajat exact ca în momentul incendiului din Colectiv, cu acelaşi burete pus pe stâlpi şi alte obiecte şi materiale existente în interiorul clubului din Bucureşti. Scopul a fost acela de a stabili cu exactitate locul unde a izbucnit incendiul, cauzele şi modul cum s-a extins focul. Raportul Insemex va cântări mult în soluţionarea dosarului de ucidere şi vătămare corporală din culpă instrumentat de Parchetul General.
În urma carnagiului din Capitală din 30 octombrie 2015, de la Clubul Colectiv, peste 150 de persoane au fost grav rănite iar 63 de tineri şi-au pierdut viaţa. Toţi merseseră să petreacă în club şi să asiste la lansarea albumului unei trupe rock. În timpul concertului, la care s-au folosit şi artificii, izolaţia fonică din burete de pe stâlpi s-a aprins, iar focul s-a extins cu repeziciune şi în restul încăperii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura