Spitalele hunedorene n-au probleme cu auditul
Ministerul Sănătăţii a anunţat pentru perioada următoare, acţiuni de audit în toate spitalele din ţară, cu scopul responsabilizării managerilor care conduc aceste unităţi. Ca urmare a acestor acţiuni, cei despre care se stabileşte că au acumulat datorii mai vechi de trei luni îşi vor pierde funcţia. Potrivit reprezentanţilor CJAS Hunedoara, în prezent, nu sunt astfel de cazuri în judeţ.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, dispoziţiile date de Minister prevăd desfăşurarea unor acţiuni de audit administrative, dar şi efectuarea unor verificări de ordin financiar, în cazul unităţilor mari, cum este Spitalul Judeţean de Urgenţă. “Alături de toate celelalte spitale judeţene de urgenţă din ţară, SJU Hunedoara intră pe lista spitalelor strategice, unde va fi făcut câte un audit financiar. În restul unităţilor spitaliceşti, auditul va fi făcut de instituţia căreia spitalul îi este subordonat, iar la noi în judeţ, Sanatoriile TBC din Brad şi Geoagiu aparţin de Consiliul Judeţean, restul fiind în subordinea primăriilor”, a declarat Cecilia Birău, directorul executiv adjunct al DSP Hunedoara.
Decizia de a-i demite pe managerii unităţilor care au adunat arierate nu pare să aibă repercusiuni asupra nici unuia dintre şefii spitalelor noastre, căci potrivit CJAS, nu sunt cazuri, în judeţ, în care unităţile spitaliceşti să aibă datorii mai vechi de trei luni. „Am avut, la sfârşitul anului trecut, trei spitale cu arierate, respectiv Spitalului Municipal Vulcan, cu datorii de aproximativ 900.000 lei, Spitalul Orăşenesc Haţeg, cu peste 440.000 lei şi Spitalul Municipal Orăştie, cu circa 36.000 lei. Datoriile acestora, însă, au fost achitate printr-un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, astfel că, la ora actuală, nu ştim să mai avem asemenea cazuri”, a declarant Lăcrămioara Uibariu, director relaţii contractuale în cadrul CJAS Hunedoara.