Categories: ActualitateFlash

Spitalele hunedorene şi infecţiile nosocomiale

Sorina Popa

Mai multe secţii ale Spitalului ”Marius Nasta” din Capitală au fost închise, din cauza infecţiilor nosocomiale. Controlul la unitatea spitalicească a început după ce mai mulţi pacienţi au murit din cauza infecţiilor nosocomiale. Aproape toate spitalele din ţară se confruntă cu această problemă gravă, deşi fiecare unitate are un departament de supraveghere a situaţiilor de acest gen. Dar, cum corb la corb nu-şi scoate ochii, se pare că nu întotdeauna rapoartele spitalelor arată şi realitatea, iar de aici dezastrul în unele cazuri.

Cele mai riscante secţii
Am vrut să aflăm cum stăm în judeţul Hunedoara cu infecţiile de care vorbeşte o ţară întreagă. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara ne-au pus, astfel, la dispoziţie, datele centralizate de ei.
Astfel, în primul trimestru al anului trecut, au fost raportate la Spitalul Judeţean Deva 31 de infecţii nosocomiale, 7 la Spitalul municipal din Hunedoara, trei la Spitalul din municipiul Brad şi 2 la Sanatoriul de pneumoftiziologie din Brad. În trimestrul al doilea, din 2018, situaţia arăta în felul următor: 16 cazuri de infecţii nosocomiale la Spitalul de Urgenţă Deva, 7 la Spitalul din Hunedoara, 4 la Spitalul din Petroşani, 4 la Spitalul Brad, 3 la Spitalul Lupeni şi unul la Sanatoriul Brad. Din datele DSP rezultă că secţiile unde şi-a făcut ”apariţia” infecţia cu pricina sunt Chirurgia, Cardiologia, Infecţioasele. În trimestul III din 2018, în total, au fost înregistrate 33 de cazuri cu infecţiile respective, iar în trimestrul IV, 44.
Medicul Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, a declarat că fiecare spital raportează lunar situaţia cu aceste infecţii. ”Apoi, DSP raportează trimestrial Institutului de Sănătate Publică datele primite. Raportarea este importantă, pentru a se cunoaşte care sunt problemele, pentru a nu avea bacterii rezistente la antibiotic”, a spus dr. Cecilia Birău.
Fiecare unitate spitalicească are un departament de supraveghere a infecţiilor nosocomiale, subordonate direct managerilor. ”Departamentul respectiv monitorizează infecţiile, iar dacă acestea apar, se iau măsuri. E important, pentru a se vedea dacă sunt respectate protocoalele”, a declarat Adina Pera Ştefănie, managerul Spitalului Judeţean Deva.

Ce este infecţia nosocomială?
Infecţia nosocomială ori infecţia intraspitalicească este o infecţie ce nu este prezentă ori care nu se află în perioada de incubaţie în momentul în care pacientul s-a internat în spital şi se adaugă bolii din cauza căreia s-a internat pacientul. Infecţiile de acest gen pot să fie în legătură cu deficienţe de igienă, sterilizare, îngrijiri medicale sau manevre. Tipul de infecţie se produce într-un spital, fie între pacienţii care suferă de boli diferite ce ajung în contact unii cu alţii, fie de la purtătorii proveniţi din rândul personalului de îngrijire. De regulă, infecţia este post-operatorie. Adesea, infecţiile nosocomiale se manifestă clinic pe parcursul internării, însă este posibil să se manifeste şi după externare.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

4 zile ago

COMUNICAT al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva

STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…

5 zile ago

Comunicat de presă

o săptămână ago

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

o săptămână ago

Felicitare Sărbători

o săptămână ago