Deşi rămase cu bani foarte puţini la bugetul contractat cu Casa de Sănătate, spitalele din România nu-şi pot lăsa bolnavii să moară la poartă, pe motiv că au depăşit suma decontată pentru serviciile medicale prestate. Iar de aici, începe corvoada, datoriile către furnizori stau la rând, iar economia internă se face la sânge. În asemenea context, Spitalul municipiului Brad a avut şi el de suferit pe parcursul anului trecut.
Legea sfidează jurământul lui Hypocrate
„De la începutul anului trecut şi până la 31 octombrie, pot spune că am avut servicii medicale făcute peste contractul semnat cu Casa, în valoare de 1,9 milioane de lei. Această sumă nu va fi decontată. Cu toate că adresabilitatea instituţiei este foarte mare, contractul s-a redus în 2012. Dacă în 2010, am avut 145 de paturi contractate, în 2012, s-a ajuns la 115. De asemenea, există o anomalie, pentru că Legea Sănătăţii specifică foarte clar că furnizorul de servicii medicale este obligat să acorde îngrijiri tuturor asiguraţilor, dar şi celor neasiguraţi, în caz de urgenţă, iar contractul cu Casa de Sănătate, bineînţeles – acelaşi la nivel naţional – conţine un punct prin care se specifică faptul că depăşirea valorii de contract se face pe propria răspundere a fiecărei unităţi spitaliceşti. Acesta este unul din motivele pentru care în spitale nu există medicamente suficiente, deoarece se tratează un număr mai mare de bolnavi decât cel contractat cu Casa, prin urmare şi suma împărţindu-se la mai mulţi”, a spus Laurenţiu Verdeş (foto stânga), directorul financiar-contabil al spitalului brădean.
Datoriile vin din urmă
Dacă în anii trecuţi, facturile au fost achitate la timp, acum, conducerea unităţii sanitare din Brad întâmpină probleme. „Avem contractate lunar în jur de 417 cazuri, dar asigurăm servicii medicale pentru 490-520 de persoane. Acest lucru duce la neachitarea furnizorilor. Dacă în 2011, la sfârşit de an, nu am avut nici un furnizor neachitat, la final de 2012, lucrurile nu au mai stat la fel. Cu 115 paturi contractate, spitalul deja nu se mai poate susţine singur”, a mai precizat Verdeş. La rândul său, Florin Jurca (foto dreapta), directorul instituţiei medicale brădene, a subliniat că „dacă într-o primărie, spre exemplu, fie că vine cineva după vreo adeverinţă sau nu, pentru ziua accea, funcţionarul public e plătit oricum, banii de salarii fiind alocaţi la începutul anului, în spital, dacă într-o lună nu am avea nici un bolnav, nu am primi nici un ban de la Casă. Totodată, consider că dezvoltarea activităţii medicilor de familie ar scădea din presiunea pusă pe spitale. Mai mult, ar fi mai bine ca unele tratamente să fie făcute tot la cabinetele medicilor de familie. Oamenii s-au obişnuit să vină la Urgenţă pentru injecţii, de exemplu, iar Urgenţa e finanţată tot de Casă. Prin Urgenţă, vin peste 1.000 de oameni lunar, dar contractul acoperă doar 600 de cazuri”, a arătat acesta.
Într-o țară care produce anual peste 2,6 milioane de biciclete și se situează pe locul…
Subprogramul de Tratament medicamentos al bolnavilor cu afecțiuni oncologice, Subprogramul de monitorizare a evoluției bolii…
Candidații PSD Hunedoara la Parlament se angajează să investească în viitorul țării printr-un sistem educațional…
Deputatul PSD de Hunedoara, Ilie Toma (foto), a declarat că primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu…
„Sunt Natalia-Elena Intotero și candidez cu convingerea că împreună putem continua efortul comun de dezvoltare…