Comunitate

Spitalul din Hunedoara are un nou medic în specialitatea Nefrologie

Magdalena Șerban

Nefrologia este o ramură a medicinei interne care se ocupă cu studiul func­ției rinichilor și a bolilor de rinichi. Inclu­de diagnosticarea, tratamentul și ges­tio­narea funcțiilor renale și terapia de substituție renală, cum ar fi dializa. Prin urmare, este indispensabilă în cazul unei instituții medicale a cărei adre­sa­bilitate a crescut foarte mult și pe acest palier. În acest contex, la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara și-a început activitatea al treilea nefrolog – Dragotă Pascotă Răzvan (foto 1), medic specialist.

Întregește echipa
Dializa este un tratament de filtrare și purificare a sângelui, care are loc cu ajutorul unui aparat special, numit dia­lizor. Este necesară în cazul insuficienței renale, o afecțiune extrem de gravă care apare uneori fără simptome vizibile, până când ajunge într-un stadiu avansat. Se poate impune a fi făcută pe toată du­rata vieții sau până la operația de trans­plant, așa că foarte mulți pacienți depind de ea. Cum spitalul din Hunedoara s-a dezvoltat considerabil, de la an la an, ținându-se cont de nevoile reale ale pa­cienților și de evoluția bolilor, aici au venit mulți speciliști noi. ,,La spital mai acti­vează un medic nefrolog în Dializă și altul pe secția de Medicină Internă, Com­par­timent Nefrologie, însă dată fiind adre­sa­bilitatea foarte mare în cazul stației de Dializă, un singur medic nu mai făcea față. Trebuie ținut cont că există ture de dializă atât dimineața cât și după-masa, plus că vorbim și de zile de sâmbătă. Ca atare, e musai să fie prezent un medic în Dializă. Oamenii trebuie tratați la timp. În concluzie, la ora actuală, avem trei me­dici nefrologi care acoperă atât partea de Policlinică (Ambulatoriu Integrat), cât și stația de Dializă și Compartimentul de Nefrologie de pe secția de Medicină Internă. Îi urez succes în activitate dr. Dragotă Pascotă Răzvan, la fel ca și colegilor săi. După cum am mai spus, dotarea și modernizarea secțiilor vin în completarea profesionalismului me­dicilor, de aceea este foarte importantă echipa. În continuare, ne direcționăm atenția și spre acest aspect. Medicina, indiferent de ramură, trebuie să aibă fluiditate, nu să se pună presiune pe specialiști”, a transmis Radu Budae (foto 2), cel care conduce de 8 ani Spi­talul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.

De știut
Domeniile nefrologiei și urologiei au în comun unele suprapuneri, deoarece ambele pot implica rinichii. În timp ce un nefrolog se concentrează asupra bolilor și afecțiunilor care afectează rinichii în mod direct, un urolog se canalizează asu­pra bolilor și afecțiunilor care pot afec­ta tractul urinar masculin și feminin. Ne­frologii tratează afecțiunile care im­plică sau afectează rinichii, atât direct, cât și indirect, precum: boală renală avan­­sată sau cronică; afecțiuni glo­me­ru­la­re, cum ar fi glomerulonefrita și sin­dro­mul nefrotic; boli renale tubuloin­ter­stițiale;
defecte tubulare; afecțiuni vasculare renale, cum ar fi stenoza arterei renale;
infecții renale; neoplasme ale rinichilor sau creșteri anormale; anomalii struc­tu­rale sau funcționale ale rinichilor, vezicii urinare sau ale sistemului de colectare a urinei, cum ar fi nefrolitiaza; tensiune arterială crescută; vasculite; afecțiuni auto­imune care implică rinichii; dez­e­chi­libre sau tulburări electrolitice, fluide și acido-bazice; unele tulburări meta­bo­li­ce, cum ar fi diabetul. Tractul urinar inclu­de rinichii, dar și alte câteva părți, cum ar fi ureterele, vezica urinară și uretra. Un urolog tratează și organele repro­du­cătoare masculine, cum ar fi penisul, testiculele și prostata.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat cârcotașii ăștia cărora nu le sca­pă nimic că un examen pentru un post…

5 ore ago

Bulina albă

Liviu Simedroni, primarul din Răchitova Pentru că își încheie mandatul cu fruntea sus, reușind, de-a…

6 ore ago

Bulina neagră

Dragoș C., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de…

6 ore ago

COMUNICAT DE PRESĂ

În perioada 18-19 septembrie 2024, doamna Natalia-Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse,…

6 ore ago

Zeci de pompieri hunedoreni au pornit spre zonele inundate

Un număr de 32 de pompieri hune­do­reni au pornit spre zonele afectate de inundații din…

6 ore ago

Cum a ajuns un tânăr de 27 de ani să moară după administrarea vaccinului anti-COVID. Sângerări și cheaguri în creier

O anchetă privind moartea unui tânăr din cauza unui cheag de sânge apărut pe fondul…

6 ore ago