Categories: Comunitate

Spitalul din Orăştie, luptă pentru o viaţă mai bună

Magdalena Şerban

Spitalul Municipal Orăştie a intrat pe ultima sută de metri cu reabilitarea ambulatoriului. Recondiţionarea acestuia după două decenii şi jumătate cântăreşte greu în rândul planurilor investiţionale ale instituţiei medicale. Noroc cu banii europeni, pentru că bugetul propriu nu acoperă nici măcar cheltuielile de zi cu zi.

Modernizarea ambulatoriului, în desfăşurare
„Proiectul are o valoare în jur de un milion de euro şi vizează modernizarea ambulatoriului şi dotarea acestuia cu aparatură medicală. Medicii şi-au făcut lista cu aparatele necesare, în funcţie de secţii, şi s-a ţinut cont de propuneri. E vorba de circa 40 de aparate medicale. Totodată, proiectul presupune şi un lift exterior. Acum, se lucrează la parter şi la etajul întâi, în două-trei luni, lucrările urmând să fie finalizate. De asemenea, administraţia este mutată la ultimul nivel. Singura problemă este că mobilierul necesar nu a fost cuprins în proiect, aşa că ne ajută partenerii noştri de la spitalul olandez din Slierdricht. Cofinanţarea noastră a însemnat, iniţial, două procente, dar s-a ajuns la mai mult”, precizează Ovidiu Bălan (foto), primarul municipiului Orăştie.

Arieratele rămân o povară grea
Pe de altă parte, nu mai este un secret pentru nimeni faptul că spitalul e ajutat de administraţia locală să rămână pe linia de plutire din punct de vedere financiar. „Lunar, intră între 100.000 şi 150.000 de lei arierate, fluctuaţia fiind dată de facturile făcute cu peste 90 de zile în urmă. De când am preluat conducerea primăriei, am plătit în jur la 1.000.000 de lei arieratele. În anul curent, s-au plătit cam 700.000 de lei. Căutăm în continuare soluţii, pentru că vor veni lunar pe capul nostru şi trebuie achitate în proporţie de minimum 85 la sută, pentru a nu ne fi blocate cotele defalcate din Trezorerie. Avem 123 de paturi contractate cu Casa de Sănătate, din cele 155 câte sunt în total, în spital. Serviciile medicale efectuate depăşesc însă valoarea contractului şi de aici, minusurile lunare la buget. S-au făcut adrese către Ministerul Sănătăţii, prin care cerem suplimentarea numărului de paturi. Veniturile noastre, în medie, în perioadele bune, ajung undeva la 620.000 de lei lunar. Cheltuielile medii pe o lună ajungeau însă la 800.000 de lei. Acum, le-am mai redus puţin”, mai spune primarul din oraşul Paliei.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

3 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

3 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

3 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

3 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

3 zile ago