Spitalul din Simeria, dotat cu un aparat performant pentru efectuarea ecografiilor cardiace. Dr. Ioana Hrișcă, medic specialist Cardiologie: stresul psihologic este un mare inamic
Magdalena Șerban
Din păcate, la fel ca foarte mulți din întreaga lume, și hunedorenii suferă din cauza afecțiunilor cardiace. Dintre toți factorii de risc, stresul ocupă o treaptă a podiumului, ritmul alert al vieții cotidiene, diversele probleme din diferite segmente plus poate unele lipsuri și apăsări punând umărul la crearea unui cadru propice dezvoltării bolilor. Însă mai sunt și altele, pe care le punctează medicul specialist cardiolog dr. Ioana Hrișcă, ce activează la Spitalul General CF Simeria.
Motorul nostru nu trebuie să se oprească
Bolile cardiovasculare afectează nu doar inima, ci își pot lăsa amprenta și asupra miilor de kilometri de vase sangvine care hrănesc celulele din întregul corp. Iar cum inima este un organ care menține tonul vieții, lanțul slăbiciunilor devine unul lung. „Consultul cardiologic se bazează pe anamneză, în principal. Primul pas este discuția detaliată despre simptomele pacientului, istoricul medical și factorii de risc. Anamneza indică un diagnostic într-o proporție de minimum 70 la sută. După, se trece la unul dintre cele mai comune teste utilizate, și anume electrocardiograma. Foarte importantă este ecografia, dacă se impune efectuarea ei. Iar aici trebuie să menționez că recent am primit un ecograf modern (General Electric), specializat pe partea de imagistică. Evident, vorbim de cea cardiologică. E ajutat de inteligența artificială, diagnosticarea făcându-se sigur, cu minimalizarea erorilor ce pot apărea. Per total, semnifică acuratețe. Bineînțeles, în cazurile când intervin complicații la un pacient, el este trimis într-un spital de rang superior unității noastre, adică la Deva sau în funcție de cât e de stabil din punct de vedere medical, direct la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara. Chiar dacă are o intervenție cardiacă la Timișoara, spre exemplu, în majoritatea cazurilor pacientul revine la noi pentru monitorizare. Bolile de inimă implică monitorizare periodică”, a spus dr. Ioana Hrișcă (foto), medic specialist cardiolog.
Bună să vă fie inima.
La propriu și la figurat. După vârsta de 30 de ani e necesar un consult cardiologic anual
Cât privește afecțiunile cele mai des întâlnite, legate de acest titan al muncii 24 de ore din 24, ce pompează sângele oxigenat și încărcat cu substanțe nutritive către restul organelor și de care depind toate celulele corpului, ele interferează cu stilul nostru de viață. ,, Hipertensiunea este prezentă la majoritatea celor care ajung în cabinet. Apoi, insuficiența cardiacă ce poate să fie o ultimă etapă a unei hipertensiuni neglijate, tulburările de ritm cardiac, bolile arteriale. Bolile cardiovasculare sunt determinate de stresul psihologic, de fumat, sedentarism, stil alimentar nesănătos. În schimb, complicațiile intervin atunci când sunt mai mulți factori de risc, pe lângă cei enumerați, precum diabetul, colesterol crescut, inflamație cronică. În cazul hipertensiunii, se poate vorbi deja de ceva cu mult mai complex. Monitorizarea tensiunii se face pe 24 de ore, iar pacientul poate fi monitorizat în spital (fiind internat) sau acasă, ceea ce este și recomandat, acesta fiind în mediul său normal și desfășurând activitatea zilnică obișnuită. Stresul este un factor de risc alarmant. Trebuie să învățăm să-l gestionăm, să facem exerciții de respirație, de meditație, să facem mișcare. Ideală este prevenția primară (de la stil de viață până la consultul cardiologic) și trebuie neapărat pusă în practică. De asemenea, s-a mai putut observa că după perioada pandemică, s-au accentuat problemele medicale, foarte mulți pacienți stresându-se mult din pricina COVID și a impactului avut în comunitate”, a mai arătat specialistul, care are și o recomandare. „Mesajul meu este să aveți grijă de inima dumneavoastră și a celor din jur. Este vital”.
Pentru a fi buni e nevoie de ce e mai bun
„Ecograful este ultima investiție făcută până în momentul de față, în posesia aparatului intrând zilele trecute. Va deservi strict partea de Cardiologie și este o dotare performantă și de finețe, tocmai pentru a spori calitatea actului medical oferit pacienților. Doamna doctor este al doilea medic din spitalul nostru care are rezidențiatul făcut în Germania. Deși suntem o instituție spitalicească mică, asta nu înseamnă că nu ne putem caracteriza prin profesioniști și echipamente de ultimă generație”, a comunicat managerul Spitalului General CF Simeria, dr. Andrei Bolojan (foto). Potrivit acestuia, dezvoltarea va continua atât pe ramura de dotări și completare a echipei medicale, cât și pe aceea ce ține de infrastructură și organizare.