Spitalul hunedorean a intrat într-un amplu proces de modernizare
La Spitalul Municipal Dr. Alexandru Simionescu din Hunedoara se vor produce câteva schimbări majore. Acestea ţin de programul investiţional propus spre implementare de echipa managerială a instituţiei medicale. O parte a obiectivelor vizate au fost deja puse în aplicare.
Sistem profesional de curăţenie…
„Vrem să schimbăm tot sistemul de curăţenie şi igienizare. Vom aduce nişte cărucioare modulare moderne, deja am avut câteva în probe, prevăzute cu mai multe compartimente diferenţiate, pentru mopuri, recipienţi etc. Costurile cu consumabilele se pot reduce, deoarece dozatoarele aplicate implică consum strict necesar. De exemplu, dezinfectantul va fi dozat atât cât trebuie, iar un mop se va folosi exclusiv într-un singur salon, din considerente igienice. Deci nu mai plimbi microbii dintr-o parte în alta. În plus, lavetele de la mopuri se pot spăla în fiecare seară, iar garanţia lor e de doi ani. Fiecare secţie va avea un astfel de cărucior. Investiţia ajunge la circa 100.000 de lei pentru tot spitalul. Banii vor proveni din buget propriu“, afirmă managerul spitalului hunedorean, ec. Nicuşor Eduard Ştefan.
…şi de distribuţie a hranei către pacienţi
„De asemenea, dorim să mai schimbăm modalitatea de distribuţie a hranei. Şi acum se face la modul igienic, dar nu e la cele mai înalte standarde. Pacienţii pun mare preţ pe hrană, aşa că degeaba spitalul e dotat şi arată bine, din moment ce mâncarea este dusă cu găleata, la fel ca şi în mai toate celelalte instituţii similare din România. Vizăm ca mâncarea să fie dusă în caserole individuale securizate şi izolate termic. Vor fi trei linii separate de asamblare a hranei şi două tunele de spălare a recipientelor”, mai arată managerul Nicuşor Eduard Ştefan. Acesta a dat exemplu Spitalului Judeţean din Zalău, care a fost ajutat, printr-o sponsorizare oferită de un agent economic local, să implementeze un astfel de sistem. Acum, aici lucrurile merg foarte bine.
Sunt programate şi alte investiţii
„Avem în vedere achiziţionarea unui sterilizator nou, pentru că în momentul de faţă, sterilizarea din spital se face cu un aparat vechi, care funcţionează de circa un deceniu. Face faţă, dar l-am tot reparat şi poate ceda oricând, ceea ce poate fi fatal unei bune funcţionări medicale. Investiţia se ridică la 500.000 de lei şi e prioritară. În plus, printr-un program al administraţiei locale, aşteptăm să se demareze lucrările de reabilitare, modernizare şi dotare a Ambulatoriului. Mai e în discuţie heliportul, pentru care se aşteaptă avizele cu care suntem în grafic. E foarte important acest obiectiv deoarece în caz de urgenţă majoră, ca să iei pe targă un pacient şi să-l duci până la stadionul M. Klein, pentru a putea fi preluat de elicopterul SMURD, durează. Ambulanţa mai trece peste canale şi gropi, trebuie sunată Poliţia să oprească traficul în zonă, deci e puţin complicat. Or, fiecare secundă contează, în cazurile critice. Noi am identificat perimetrul necesar. Vom face totul din buget propriu. Tot pe forţe proprii, reamenajăm parcarea spitalului. Erau foarte puţine locuri de parcare şi uneori creau probleme. O să montăm şi o barieră în zona pasarelei, de care nu vor putea trece decât angajaţii, pe bază de cartelă, şi bineînţeles, Salvarea. Vom ajunge la peste 70 de locuri de parcare. Trebuie protejaţi atât pacienţii, cât şi angajaţii spitalului. Se va mai putea intra în curte, fără probleme, dar se va parca în altă parte. În plus, vrem să schimbăm puţin şi sistemul de vizite. Nu este normal ca vizitatorul să vină din exterior şi să stea pe pat, lângă un bolnav recent operat, de exemplu. Iar orarul de vizite trebuie respectat, şi el. Vizitele se fac de luni până vineri, între 15 şi 20, iar sâmbăta şi duminica de la 8 la 20. Există cazuri de pacienţi imobilizaţi, dar şi în astfel de situaţii se poate intra doar cu bilet de voie de la medic“, încheie managerul spitalului din Hunedoara.
Si cu pensionarele care au salariu si pensie sau contracte pe PFA, cum este? Bun manager? Sigur ca da…….