Spitalul Judeţean a ajuns la fundul sacului
În şedinţa Consiliului Local Deva din luna septembrie, medicul Ioan Demeter (foto), directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, care este şi consilier local, a cerut sprijin autorităţilor devene, deoarece unitatea medicală are o situaţie financiară dificilă. Ieri, primarul Mircia Muntean a discutat cu reprezentantul spitalului pe această temă, arătând că administraţia locală a municipiului este dispusă să susţină financiar unitatea medicală.
„Vom iniţia, de îndată, o hotărâre de Consiliu Local prin care să putem participa la o acţiune a spitalului în calitate de cofinanţatori. Ni s-a solicitat suma de 60.000 de lei, dar cred că vom aloca în jur de 50.000 de lei, bani cu care se va achiziţiona aparatură medicală”, a declarat Mircia Muntean, primarul Devei. Trebuie spus că administraţia locală a municipiului nu poate participa nemijlocit la finanţarea spitalului, deoarece acesta este sub tutela Consiliului Judeţean.
Refuză să deconteze o parte din cheltuieli
Potrivit directorului medical al SJU Deva, în momentul de faţă spitalul are datorii de peste 10 milioane de lei, care provin din luna martie a anului în curs. Din această sumă, trei milioane sunt plăţi restante către furnizorii de medicamente, două milioane pentru substanţe reactive, peste un milion de lei pentru materiale sanitare, iar restul pentru alte bunuri şi servicii. Ioan Demeter a mai explicat că o parte din datorii provine din cheltuielile ocazionate de tratamentul pacienţilor asiguraţi, pe care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara refuză să le deconteze. Asta, pentru că formula de calcul a bugetului pe care Casa Judeţeană îl alocă SJU Deva anual presupune decontarea cheltuielilor pentru 20.000 de pacienţi externaţi. În realitate, în spitalul devean sunt tratate anual în jur de 24.000 – 25.000 de persoane asigurate. Diferenţa cheltuielilor pentru 5.000 de pacienţi nu a fost niciodată invalidată de către CJAS Hunedoara. Cu toate acestea, Casa de Sănătate refuză să plătească banii către spitalul devean. Alte datorii acumulate de SJU Deva provin din anumite contracte cu furnizorii de bunuri şi servicii, pe care directorul medical le cataloghează ca fiind ineficiente şi pe care le va revizui. Ioan Demeter a mai arătat că se fac eforturi pentru ca problemele financiare să nu ducă la o blocare a activităţii spitalului, lucru care ar fi de neconceput.
Mama, ce ar mai trebui tras in teapa acest cameleon (demeter)!!!
ALO! Institutiile responsabile cat mai inchid ochii la jegozenia astuia?!!!!