Comunitate

Spitalul Municipal Brad se dezvoltă frumos sub noua sa conducere. Ștefan Tiriteu – raport anual de activitate

Magdalena Șerban

Spitalul Municipal Brad a prinsi aripi în 2024, țintind spre obiective care pă­reau imposibil de atins într-un singur an. De la dotări de top precum Com­pu­terul Tomograf (vital pentru întreaga zonă) și până la atragerea unor 15 noi medici plus 3 ca personal medical asi­milat (psiholog, farmacist, nutriționist) și până la crearea unor noi servicii medicale precum Psihiatrie pediatrică, Psihiatrie adulți, Psihologie, Nutriție și Dietetică, Ortopedie-Traumatologie, toa­te au fost bifate anul trecut. Saltul spre performanță a devenit posibil.

Screenshot

Zis și făcut
„Am vizat îndeplinirea unor obiective esențiale, așa că în 2024 le-am marcat. E vorba de reducerea timpilor de aș­tep­tare și transfer în cadrul CPU, relocarea și dotarea corespunzătoare a cabine­te­lor medicale, înființarea unui punct de re­coltare a analizelor medicale – la parter, digitalizarea activității laboratorului de analize medicale, organizarea unor cam­panii de donare de sânge, amenajarea corespunzătoare a zonelor de așteptare și a toaletelor, reorganizarea și reno­va­rea unor zone administrative, ame­na­jarea corespunzătoare a zonelor de depozitare, numerotarea, organizarea și clasarea arhivei instituției, refacerea canalizării și a alimentării cu apă pentru clădirea Policlincii (finanțare din bugetul Primăriei Municipiului Brad), amenajarea curții, a parcărilor și toaletarea arborilor, achiziția unui sistem de tomografie com­pu­terizată și dotarea Compar­ti­mentelor de Obstetrică-Ginecologie și Cardiologie”, a afirmat drd.ec.jr. Ștefan-Ioan Tiriteu. Acesta a mai menționat că a fost identificat spațiul optim pentru ate­rizarea elicopterelor în caz de urgență, în incinta instituției medicale. ,,Cu sprijinul Consiliului Local, intenționăm ame­na­jarea unei platforme betonate pentru aterizarea elicopterelor. Astfel, a fost încheiat cu STS un parteneriat pentru montarea unei stații de emisie-recepție SMURD, în incinta CPU, pentru redu­ce­rea timpilor de așteptare în cazul situa­țiilor grave, demers cu sprijinul unei fun­dații private. Și nu în ultimul rând, rea­mintesc că a fost achiziționat un ecograf portabil de ultimă generație pentru CPU”, a mai arătat managerul.

Screenshot

CT performant și ecografe de ultimă generație
Legat de necesitatea indiscutabilă a unor aparate medicale, acesta a ar­gu­mentat importanța lor vitală în diag­nos­ticare și tratament. ,, În Brad nu există nici un aparat de tip CT, pacienții care necesită astfel de investigații trebuie transportați la Deva sau Hunedoara, la o distanță de peste 35 km. Costurile și riscurile asociate lipsei unui aparat CT la Brad se transpun în diagnostic ineficient și inexact și totodată contribuie la scă­derea gradului de încredere al pa­ci­enților față de serviciile medicale pres­tate la Spitalul Municipal Brad. Corelând gradul crescut de îmbătrânire a po­pulației cu morbiditatea relevantă în ju­dețul Hunedoara, se constată o adre­sa­bilitate sporită pentru investigații medi­cale realizate prin intermediul unui Com­puter Tomograf, justificând astfel nece­sitatea achiziției unui astfel de aparat. Însumează 5.950.000 lei (va­loare cu TVA), dintre care finanțarea este de 90% de la Ministerul Sănătății și 10% provine de la Primăria Municipiului Brad. Aparatul este acum la noi. Esențială e și dotarea compartimentului de Gine­co­lo­gie și a com­par­ti­mentului de Cardiologie cu câte un ecograf pentru asigurarea unui diag­nostic rapid, precis și com­plet al pacienților. În cazul com­par­ti­mentului de Gine­co­logie, eco­graful permite mo­nitorizarea sănătății fe­meilor, inclusiv de­tectarea precoce a afec­ți­u­nilor ginecologice, monitori­za­rea sarcinii și intervenții minim in­vazive. De ase­me­nea, în com­par­ti­mentul de Cardiologie, ecograful este indispensabil pentru evaluarea func­ției inimii, diagnosticarea afec­țiu­nilor cardiovasculare și pre­ve­nirea com­pli­cațiilor severe. Lipsa a­cestor echi­p­amente poate întârzia tra­tamentele ne­cesare, ceea ce poate avea un impact ne­gativ asupra calității îngrijirii și a să­nătății pacienților. Sem­nifică 1.000.000 – 1.500.000 lei, banii provenind în total de 90% de la Mi­nisterul Sănătății și 10% de la Primăria muni­ci­piu­lui Brad. Licitația e finalizată cu clauză suspensivă și demersul e în curs de obținere a finanțării. Bine­înțeles, acestea sunt doar o mică parte din ceea ce s-a făcut în anul precedent”, a încheiat drd.ec.jr. Ștefan-Ioan Tiriteu (foto).

Screenshot
Mesagerul Hunedorean

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Cică e distracție ma­ximă la o firmă de stat de pe la noi. Șeful de…

16 ore ago

Bulina albă

Liliana Stolnicu, managerul Sanatoriului de Pneumo­ftizio­logie Brad Pentru că a înființat un COMPARTIMENT DE BOLI…

16 ore ago

Bulina neagră

Dorel U., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat de…

16 ore ago

Călin Georgescu cheamă oamenii în stradă la protestul „Hora Unirii”: manifest uriaș pentru libertatea de exprimare

Fostul candidat la președinție din no­iembrie 2024, Călin Georgescu (foto), a declarat că de Ziua…

16 ore ago

De ce s-a bucurat un tânăr din Petroșani că a fost arestat?

Provenit dintr-o familie numeroasă și săracă din Petroșani, adolescentul s-a dus în Capitală, la una…

16 ore ago