Ceea ce puţină lume ştie este că o instituţie medicală de provincie, cum este Spitalul Municipal Dr. A. Simionescu din Hunedoara, deţine o Unitate de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici (USTACC), în timp ce în ţară, nici măcar unele municipii-reşedinţă de judeţ nu beneficiază de un astfel de compartiment.
O secţie de avangardă
Unitatea USTACC se adresează pacienţilor cardiovasculari critici şi a fost reglementată în decembrie 2012, printr-un ordin ministerial. „E gândită ca echivalent la terapia intensivă de gradul II, adică terapie intensivă fără anestezie. Există nişte norme europene legate atât de dotare, cât şi de spaţiere, ce trebuie respectate în mod obligatoriu. Noi am avut şansa ca aceste încăperi să poată fi amenajate conform cerinţelor. Avem 10 paturi pe secţie, plus unul în regim special, destinat bolnavilor în carantină. De asemenea, ordinul dat de minister mai stabileşte că spitalele care nu au USTACC nu vor mai putea interna cazuri de cardiologie de urgenţă, fiind nevoite să trimită bolnavii către unităţile care au”, arată dr. Constantin Blaj, medic primar cardiolog. Potrivit lui, personalul USTACC Hunedoara este sută la sută dedicat – doi medici, asistente şi infirmiere.
Au fost readuşi la viaţă
Cât priveşte pacienţii de aici, există o listă de criterii obiective, potrivit cărora un bolnav este internat în USTACC. „De obicei, o internare nu implică staţionare îndelungată, ci doar până la stabilizare. După stabilizare, bolnavii sunt transferaţi în secţie. Avem pacienţi imobilizaţi la pat, care trebuie hrăniţi şi spălaţi, zilnic. Sunt mulţi cei despre care putem spune că au revenit la viaţă pentru a doua sau a treia oară. În USTACC, dacă nu se intervine la timp, se pierd vieţi. Tocmai de aceea, există un monitor central de supraveghere, prin care se urmăreşte, în permanenţă, starea fiecărui pacient. El indică parametrii vitali ai acestuia (puls, nivelul oxigenului în sânge, tensiune etc). Fiecare aparat aflat la patul bolnavului este direct conectat la acest monitor. Aparatul are stabilite limite, iar când sunt depăşite, dă alarma. Până în 2012, am avut monitoare la fiecare pat în parte, dar nu unul central, ca acum. Trebuie, însă, să te afli la acel pat ca să sesizezi că nu e în regulă ceva cu bolnavul”, afirmă dr. Irina Radu, medic primar cardiolog şi şeful USTACC Hunedoara. Mai trebuie menţionat că în cazul întreruperii energiei electrice, aparatele funcţionează pe bază de acumulatori şi au o marjă de circa o oră, după care intervine generatorul spitalului. Prin urmare, nu se pierde nici o secundă de monitorizare.
Nevoi ar mai fi
Referitor la dotările aflate în aşteptare, ele ar împlini pachetul de servicii medicale performante. „Există lucruri de care avem nevoie imediată la pacienţi, cum ar fi seringile automate. Ar mai fi nevoie de o monitorizare centrală mai performantă, cu mai multe monitoare şi implicând mai mulţi parametri, precum şi de mai multe aparate de tip Point Of Care (aparate de biochimie uscată ce oferă teste rapide de diagnostic). Nu se pot rezolva de azi pe mâine, fiind investiţii semnificative. Tot efortul financiar este pentru asigurarea unui tratament cât mai bun pentru pacientul cu probleme cardiace de urgenţă. Aici, totul trebuie să funcţioneze impecabil, fiind vorba de algoritmi de intervenţie ultrarapidă”, mai arată medicul Constantin Blaj.
Conducerea spitalului a luat act de cerinţele pentru dotarea USTACC, iar ele se vor materializa în funcţie de alocările bugetare. „Avem în vedere achiziţionarea unei sonde transesofagiene şi a unui pat ATI care costă peste 10.000 de lei, fiind un pat special. Pentru sondă, am cerut oferte şi aşteptăm răspunsurile. Avem cerinţe de la fiecare secţie în parte şi le onorăm în funcţie de posibilităţi. Compartimentul acesta este o prioritate pentru spital, fiind un mare pas înainte”, precizează ec. Ştefan Nicuşor Eduard, directorul financiar-contabil al spitalului hunedorean.
Un bărbat din municipiul Deva a fost luat la bătaie în fața propriului copil de…
Magdalena Șerban La Vălișoara, cetățenii pot deja să plătească taxele și impozitele pentru 2025. Administrația…
Magdalena Șerban Locuitorii comunei București pot privi cu speranță spre viitor, urmând ca numele localității…
În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Deva din 13 ianuarie 2025, domnul…
Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), a fost mandatat de Consiliul Politic Național al…
Nadia Comăneci (62 de ani) a părăsit România în urmă cu mai bine de trei…
View Comments
intrebati l pe dl Eduard si cum se aranjeaza concursurile de angajare in spitalul din hunedoara caci dansul si pe astea le are