Spitalul veterinar Andivet Deva aniversează 10 ani de activitate neîntreruptă. Andivet, un nume transformat în renume
Mircea Lepădatu
Spitalul veterinar Andivet din Deva este deja bine cunoscut, sau mai exact spus renumit, nu doar în judeţul Hunedoara, ci şi în judeţele limitrofe, Alba, Sibiu, Caraş-Severin şi Arad, dacă avem în vedere că mulţi posesori de animale de companie din aceste judeţe vin cu ele până aici pentru control şi tratament. Este renumit pentru complexitatea şi calitatea serviciilor medicale veterinare pe care le asigură animalelor de companie şi nu numai.
De un deceniu în slujba animalelor de companie
Dar, mai ales, este recunoscut de toţi care ajung cu animalele lor la Andivet, pentru profesionalismul şi dedicarea personalului de aici – medici veterinari, asistente şi auxiliari – pentru pacienţii lor necuvântători. Şi afirm asta în deplină cunoştinţă de cauză, fiindcă şi subsemnatul este posesorul unui câine, un Yorkshire terrier – membru al familiei cu drepturi nu doar depline, ci speciale -, căţel care de câţiva ani buni este pacient al acestui spital, fie că vine pentru vaccinurile necesare, pentru control periodic, pentru toaletare sau, au fost şi asemenea situaţii, pentru intervenţii chirurgicale.
De ce scriem astăzi despre spitalul veterinar Andivet? Fiindcă în această săptămână colectivul de aici sărbătoreşte 10 ani de la inaugurare, deoarece, în 15 februarie 2010, Spitalul Andivet şi-a deschis poarta către pacienţii necuvântători. Şi o face prin organizarea pe parcursul întregii săptămâni a unor evenimente dedicate, fireşte, animalelor şi stăpânilor acestora, dar şi copiilor.
Aparatură modernă, servicii medicale de toate categoriile
Dar ce înseamnă un spital veterinar adevărat, aşa cum este Andivet? Este o instituţie medicală veterinară, care asigură consultaţii, intervenţii chirurgicale şi tratamente pentru animalele de companie, în speţă câini şi pisici, dar şi pentru animale şi păsări din categoria celor exotice: porcuşori de Guineea, hamsteri, iepuri, broaşte ţestoase, papagali etc.
Fiindcă Spitalul veterinar Andivet este extrem de bine dotat cu aparatura necesară – aş îndrăzni să spun că este chiar mai bine dotat din acest punct de vedere decât unele spitale umane din ţară – aici se efectuează consultaţii şi tratamente dermatologice, ortopedice, oncologice, cardiologice şi gastro-intestinale sau intervenţii chirurgicale de orice fel. Cum spuneam, spitalul deţine aparatură modernă, care-i permite să facă investigaţii imagistice, mai precis ecografie, radiografie şi endoscopie.
De asemenea, aici funcţionează un laborator, unde se efectuează o gamă largă de investigaţii: hematologie, biochimie, imunologie, examene bacteriologice, citologice, coproparazitologice, de urină etc.
Pe lângă activitatea de terapie intensivă care este asigurată în spital când este cazul, aici se practică şi medicina de recuperare: fizioterapie, ozonoterapie, magnetoterapie şi ultrasonoterapie.
Ce servicii mai sunt asigurate la Spitalul Andivet? Ambulatoriu unde sunt internaţi, trataţi şi supravegheaţi câinii şi pisicile după operaţie sau care sunt la tratament intensiv. Pensiune canină şi felină. Cabinet de cosmetică pentru câini şi pisici. Iar în cadrul recepţiei spitalului funcţionează şi magazinul farmaceutic, de accesorii şi hrană pentru animale.
De subliniat că Spitalul Andivet are program de funcţionare non-stop, precum şi un serviciu de urgenţă, fiind dotat cu o ambulanţă care se deplasează la domiciliul animalelor, când situaţia o cere.
La Andivet se poate spune că “omul sfinţeşte locul”
Acum, după ce am relatat despre dotarea şi serviciile asigurate de Spitalul veterinar Andivet din Deva, se cuvine să vorbim şi despre colectivul de aici, deoarece renumele spitalului l-au adus cei care lucrează aici, medicii veterinari şi asistenţii în primul rând, dar şi personalul auxiliar.
Mai întâi trebuie să-l amintesc pe medicul veterinar Constantin Mihăilă. Nu pentru că este directorul general al acestei instituţii spitaliceşti, ci pentru că el este fondatorul, coordonatorul, dar mai ales sufletul şi mentorul din punct de vedere profesional şi uman al colectivului de aici. Mare iubitor de animale, dr. Constantin Mihăilă este născut pentru această profesie, are har pentru ea, şi i s-a dedicat în totalitate. Iar cea mai bună dovadă a acestor afirmaţii este chiar spitalul şi colectivul care s-a format sub oblăduirea sa.
De o modestie uneori exagerată, doctorul Constantin Mihăilă vorbeşte mai mult de colectivul spitalului, de oamenii din echipa sa, de care este foarte mândru, spunând despre ei că sunt medici şi asistenţi dedicaţi profesiei, mari iubitori de animale şi de aceea sunt şi buni profesionişti. Mai mult de jumătate din medicii veterinari se află aici de la deschiderea spitalului.
Adevărul este că doctorul Constantin Mihăilă şi-a început activtatea veterinară privată cu 22 de ani în urmă, după ce a lucrat vreo trei ani, după terminarea facultăţii, la un dispensar veterinar comunal. Deci, prin 1998, şi-a deschis un cabinet veterinar, farmacie şi magazin de hrană pentru animale, la Deva. De aici a pornit, şi cum solicitările erau tot mai numeroase s-a extins cu activitatea. Şi a ajuns la patru cabinete medicale veterinare, cu farmacii, la Deva, Orăştie, Brad şi Călan şi un depozit veterinar la Deva.
După un timp, dându-şi seama că este neapărată nevoie de un spital veterinar în judeţ, care să asigure servicii complexe, de calitate, unde animalele, tot mai numeroase, să poată fi tratate corespunzător, supravegheate şi monitorizate după operaţii, unde să fie asigurat serviciul non-stop, precum şi cel de urgenţă, a purces la ridicarea spitalului. N-a fost uşor, fireşte, dar când ştii exact ce vrei să faci şi pui suflet în realizarea a ceea ce ţi-ai propus, n-ai cum să nu reuşeşti. Iar această bijuterie de spital veterinar este o realizare de care doctorul Constantin Mihăilă poate fi mândru şi, mai ales, poate fi mulţumit că va rămâne o asemenea instituţie în urma sa. Ca o concluzie se poate spune că doctorului Constantin Mihăilă i se potriveşte perfect zicala cu omul care sfinţeşte locul.
Un colectiv cu oameni dedicaţi profesiei şi animalelor
Dacă tot vorbim de colectiv, considerăm că este cazul, fiind vorba şi de un moment aniversar, să-i nominalizăm pe toţi cei de aici.
Vom începe cu medicul veterinar Andrei Mihăilă, fiul fondatorului spitalului, care dovedeşte o altă zicală, cea cu aşchia care nu sare departe de copac. Deci, probabil molipsit de la tatăl său, Andrei a urmat tot medicina veterinară şi a venit, fireşte, să lucreze în acest spital, umăr la umăr cu seniorul Mihăilă. De fapt, după o vreme, doctorul Mihăilă senior i-a şi cedat juniorului o parte din atribuţiile de coordonare ale spitalului, mai exact cele tehnice şi administrative, urmând ca treptat, treptat, să le preia şi pe cele medicale. Căsătorit cu Miruna, şi ea tot medic veterinar la acest spital, despre Andrei, care va deveni în curând tătic, se poate spune că păşeşte cu aceeaşi pasiune şi hotărâre pe urmele tatălui său.
Dar iată-i şi pe ceilalţi oameni care fac ca Spitalul veterinar Andivet din Deva să fie atât de căutat şi apreciat. Ei sunt medicii veterinari Bogdan Brehar, Daniel Bejan, Marius Gura, Nevena Gura, Lorena Todor, Luminiţa Ioţcu şi Cătălina Poenar, asistenţii Mihaela Botezatu, Elemer Erdos, Nadia Jurj, Paul Pînzariu, Adrian Iancu, Robert Mihăilă, Daniel Marta, Cristina Muntean, Diana Bretotean, Luminiţa Anton, asistent cosmetică canină Manuela Manu, ing. Adina Ţeculescu, şi Cristina Sîrb, Camelia Geabou, Alina Buciu, de la compartimentul financiar-contabilitate.
Cam aşa se prezintă Spitalul veterinar Andivet Deva după un deceniu de la inaugurarea sa, aceştia sunt oamenii care îşi răsfrâng dragostea, pasiunea şi priceperea profesională asupra animalelor noastre de companie, atunci când ele ajung dintr-un motiv sau altul în mâinile şi sub supravegherea lor.