Stadiul celor două proiecte europene implementate la spitalul din Hunedoara
Magdalena Șerban
Două mari proiecte investiționale vor aduce plusvaloare Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara. Ambele se află în implementare, iar stadiul lucrărilor este unul avansat. Unul vizează transformarea Ambulatoriului într-un centru medical modern (2,3 milioane de euro – finanţare nerambursabilă obținută prin Programul Operațional Regional), iar al doilea urmărește eficientizarea energetică a clădirii principale (aproximativ 7,5 milioane de euro, cofinanţat tot prin POR). Ambele vor fi materializate în baza fondurilor europene câștigate de administrația publică de aici.
Beneficiarul final e pacientul
„Se lucrează conform graficului de execuție aferent (lucrările au debutat în septembrie 2020). Lucrurile au decurs bine, așa că ne dorim să se finalizeze cât mai curând, adică anul acesta. Proiectul vizează cele două treimi ale Ambulatoriului care nu au fost incluse în precedentul demers de reabilitare”, a comunicat managerul spitalului din Hunedoara, Radu Budae (foto dreapta), despre prima investiție. Conform datelor oficiale, Policlinica a fost construită în 1968, iar de atunci nu a beneficiat de vreo reabilitare majoră. E drept, a fost materializat un proiect european în 2015, dar a avut ca adresabilitate numai o treime din întregul edificiu. Legat de al doilea program aflat în derulare, are ca scop reducerea consumurilor energetice din surse convenţionale şi diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, astfel încât consumul anual specific de energie calculat pentru încălzire să scadă sub 123 kwh/m2an, în condiţii de eficienţă economică şi în condiţiile păstrării valorii arhitecturale, ambientale şi de integrare cromatică în mediul urban a anvelopei clădirilor publice. Astfel, sunt realizate lucrări de eficientizare energetică la componente precum clădire spital, gospodărie apă spital, centrală fotovoltaică şi centrală termică.
Totodată, proiectul prevede mai multe măsuri pentru modernizarea clădirii în vederea creşterii eficienţei energetice şi a confortului termic. Deși cu un ușor decalaj comparativ cu graficul inițial, constructorul a început să recupereze pe parcurs. „Mai ales în condițiile în care preconizăm facturi deloc mici la gaz, din pricina scumpirilor, investiția își va dovedi utilitatea maximă.
Este de apreciat implicarea Primăriei Hunedoara prin primarul Dan Bobouţanu (foto stânga), în câștigarea și implementarea celor două proiecte majore pentru spitalul nostru. Oferirea unui act medical de calitate alături de condiții foarte bune de spitalizare rămân dezideratele noastre comune”, a mai subliniat managerul.