Stare de alertă pe epidemie în județ din cauza gunoaielor neridicate

Sorina Popa

În afară de Valea Jiului, toate localitățile ju­dețului au rămas cu gunoaiele neridicate, după ce firma Brai Cata a oprit colectarea. Motivul? Neplata redevenței către Consiliul Județean Hunedoara. Reprezentanții opera­to­rului de gunoi a anunțat sîmbătă că tot de sâm­bătă nu mai ridică gunoaiele, deși sun­tem în stare de alertă și un asemenea gest este penal. Deși aproape tot județul a fost în weekend plin de gunoaie, Garda de Mediu Hunedoara nu a dat nici o amendă, de unde se vede cu cine țin inspectorii de mediu, adică nu cu cetățenii.

Risc de îmbolnăviri
Ieri după amiază, conducerea județului a anun­țat că situația cu operatorul Brai Cata nu a fost deblocată. Până ieri la prânz, operatorul a fost notificat să spună dacă va continua să adune gunoaiele, sau nu. Brai Cata a transmis o cerere către CJ Hunedoara să lase blocate doar conturile Sucursalei din județul nostru al firmei nu și pe cele ale firmei mamă, dar ce­re­rea a fost declinată. În aceste condiții, pre­fec­tul Călin Marian a declarat că va fi declarată sta­re de alertă pe epidemie, din cauza riscului de îmbolnăviri pentru că nu se ridică gu­noa­ie­le. Va fi organizată licitație rapidă pentru de­sem­narea unui nou operator iar până atunci va fi găsită soluție pentru fiecare unitate ad­mi­nistrative teritorială în parte. Iar contractual cu Brai Cata va fi, cel mai sigur, reziliat.
Societatea Brai Cata a anunțat că are con­turile blocate și nu mai poate achiziționa com­bustibil pentru mașini și nici pentru plata sala­riaților. Operatorul dă vina pe primării că nu și-au achitat datoria, însă pista este una falsă. Brai Cata are un contract pe care l-a semnat, funcționează déjà de doi ani în județ, deci și-a asumat situația. Se vorbește de o diferență a numărului de locuitori, dar nici aici nu este clar, pentru că gunoi se depune pentru câți hu­nedoreni trăiesc aici.

Decizie a instanței
„Având în vedere notificarea operatorului SC Brai-Cata SRL prin care anunță încetarea serviciului de salubrizare în zonele 1 BRAD (Brad, Baia de Criș, Băița, Blăjeni, Buces, Bucureșci, Bulzeștii de Sus, Crișcior, Luncoiu de Jos, Ribița, Tomești, Vața de Jos, Vălișoara), 2 HAȚEG (Hațeg, Bretea Română, Densuș, General Berthelot, Pui, Răchitova, Râu de Mori, Sălașu de Sus, Sîntămărie Orlea, Sar­mi­zegetusa, Totești) și 3 CENTRU (Deva, Hune­doara, Orăștie, Călan, Geoagiu, Simeria, Băcia, Boșorod, Certeju de Sus, Cârjiți, Balșa, Hărău, Mărtinești, Orăștioara de Sus, Pestișu Mic, Beriu, Rapoltu Mare, Romos, Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Șoimuș, Teliucu Inferior, Tur­daș, Lelese, Lunca Cernii de Jos, Toplița, Bră­nișca, Burjuc, Dobra, Gurasada, Ilia, Lăpugiu de Jos, Vorța, Vețel, Zam), începând cu data de 04.12.2021, Consiliul Județean Hunedoara face următoarele precizări:
1. În baza sentinței civile nr. 2523/2021 a Tri­bunalului Hunedoara, SC Brai-Cata SRL a fost obligată la plata sumei de 7.820.257 lei re­prezentând redevența datorată din 2019-2020 Consiliului Județean Hunedoara. Suma ce constituie redevența la bugetul județului Hu­nedoara nu a fost plătită, drept urmare s-a procedat la executare silită.
2. În prealabilul procedurii de executare silită s-a încercat cu bună credință procedura de eșalonare. Pentru că nu au fost îndeplinite condițiile minime legale de către SC Brai-Cata SRL, respectiv să garanteze sumele datorate, procedura de eșalonare conform Codului Fiscal a fost respinsă.
3. Facem precizarea că datoria totală a ope­ratorului SC Brai-Cata SRL către bugetul ju­de­țului Hunedoara este de 27 de milioane de lei.
Ca autoritate a administrației publice ju­dețene, Consiliul Județean Hunedoara insistă pe identificarea soluțiilor pentru depășirea a­cestui impas.
În acest sens, președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, administratorul public al CJ Hunedoara, Costel Avram, și secretarul ge­neral al județului, Dan Daniel, au participat ieri la o întâlnire organizată la sediul Instituției Prefectului cu toți factorii decizionali, pentru deblocarea situației.
Consiliul Județean Hunedoara regretă dis­confortul produs cetățenilor județului Hu­ne­doara, însă subliniază încă o dată că res­pon­sabilitatea aparține exclusiv operatorului
SC Brai-Cata SRL care trebuie să respecte obli­gațiile contractuale și hotărârile instan­țe­lor judecătorești”, arată cei de la Consiliulul Ju­dețean Hunedoara.
„Precizăm faptul că actuala situație este de­terminată exclusiv de către unitățile adminis­trativ-teritoriale din Aria de Delegare Brad/ Hațeg/ Centru, care, prin maniera în care au în­țeles să-și îndeplinească obligațiile de achi­tare a contravalorii serviciului prestat la utili­za­torii fără contract, au făcut imposibilă su­por­tarea obligațiilor contractuale de către sub­scrisa societate’, susțin reprezentanții operatorului Brai Cata.
Deva nu are restanțe
„Referitor la situația creată de neridicarea gu­noiului menajer de pe raza Municipiului Deva, începând cu data de 04.12.2021, doresc să fac următoarele precizări. Municipiul Deva nu are nici o restanță financiară față de ope­ratorul de salubritate. Mai mult, în cursul lunii noiembrie, municipiul Deva a achitat facturile emise de către Brai Cata pentru colectarea de­șeurilor menajere produse de structurile din directa subordonare a Primăriei Munici­piu­lui Deva. Mu­­nicipiul Deva este membru în A.D.I. „Sis­te­mul integrat de gestionare a de­șeurilor județul Hunedoara” alături de alte U.A.T – uri din județ și de Consiliul Județean Hu­nedoara. În această calitate, Primăria mu­nicipiului Deva a achitat la zi cotizația de mem­bru în baza facturilor emise de către asociație. Cu privire la facturile emise de către opera­to­rul Brai Cata pentru gu­noa­ie­le menajere co­lectate generate de către per­soane care nu au încheiat contracte, întrucât am apreciat că operatorul de salubritate nu și-a îndeplinit obligațiile asumate prin contract, iar facturile emise nu au temei, U.A.T. municipiul Deva s-a adresat instanței de judecată.Așadar, MU­NI­CIPIUL DEVA nu a generat această si­tuație neplăcută atât pentru administrația lo­cală, cât și pentru locuitorii municipiului, si­tu­a­ție exis­tentă la nivelul întregului județ, însă vă asigur că, împreună cu celelalte autorități im­plicate în soluționarea acestei crize vom găsi cât mai repede soluții de rezolvare”, a declarat Florin Oancea, edilul șef al Devei.

Primăria Hunedoara nu este responsabilă de acest blocaj
„În cazul municipiului Hunedoara nu există sume restante de achitat către operatorul de salubritate.Primăria municipiului Hunedoara a achitat toate facturile emise în mod legal şi justificat de către operatorul de salubritate Brai – Cata. Pentru o serie de facturi despre care Primăria Hunedoara a considerat că au fost emise fără un temei real există procese pe rolul instanţelor de judecată. Regret aceas­tă situaţie neplăcută pentru locuitorii mu­ni­ci­piului Hunedoara, dar blocajul actual nu a fost generat de noi sub nici o formă”, a afirmat Dan Bobouțanu, primarul din Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

15 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

20 de ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

20 de ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

20 de ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

20 de ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

20 de ore ago