Actualitate

Starea de flow în poker: Cum să atingi performanța maximă

Starea de flow (de flux) este un concept relativ nou, popularizat de psihologul Mihaly Csikszentmihalyi, ce înseamnă să fim implicați și să ne concentrăm la sută la sută asupra unei activități care ne aduce bucurie și ne motivează. Este acel moment în care ești absorbit de o activitate, în așa fel încât nimic altceva nu mai contează.

Printre cei care doresc să intre în starea de flow sunt și jucătorii de poker. Având în vedere că în jocul de poker concentrarea joacă un rol cheie, starea de flow face casă bună cu această activitate. Printre caracteristicile stării de flow se mai află:

  • liniștea lăuntrică este asemănătoare cu cea din timpul unei sesiuni de meditație
  • activitatea ne provoacă, ne motivează, dar suntem conștienți să o ducem la bun sfârșit
  • este ceva ce ne absoarbe și nu simțim cât de repede trece timpul

Odată ajunși în această stare, distracțiile din jur nu vor mai conta. Deciziile pe care le vei lua vor fi mult mai simple și fără efort. Iar pentru jucătorii de poker, intrarea în starea de flow poate face diferența între o sesiune câștigătoare și una nefastă. Beneficiile în jocul de poker sunt următoarele:

  • concentrare intensă – atenția se îndreaptă doar către joc și ești absorbit de momentul prezent
  • nu vei face un efort mare – vei lua decizii cu ușurință și încredere
  • performanță îmbunătățită – citirea adversarilor va fi mai precisă, iar blufurile au șansa mai mare de reușită
  • pierzi îndoiala de sine – vei avea mai multă încredere în tine și vei juca fără ezitare
  • bucurie – odată intrat în această stare, te vei bucura mai mult de jocul de poker

Cum să ajungi în starea optimă de flow

Un concept cunoscut din psihologia performanței are numele Yerkes-Dodson și arată relația dintre presiune și performanță. Conform acestui concept, este nevoie de o cantitate optimă de presiune pentru a genera o stare de flow. Studiul a ajuns la concluzia că performanța este mai mare pe măsură ce crește stresul, însă doar până la un punct. Legea Yerkes-Dodson este descrisă adesea ca o curbă în formă de U inversată și sugerează un nivel optim de stres pentru o anumită sarcină. Performanța va fi cea mai bună în momentul în care nivelul de stres se află în acel interval optim. Dacă nivelul de stres este prea scăzut sau prea mare, performanța va tinde să scadă.

În poker, acest studiu se referă la nivelul de activare mentală și emoțională a unui jucător. Nivelul de stres pentru performanță optimă în poker trebuie să fie optim. Nu poate fi prea sus și nici prea jos.

În cazul în care nivelul de stres este prea scăzut, există riscul ca jucătorul să fie prea relaxat ori plictisit, astfel că performanța lui va avea de suferit. Dăm un exemplu concret: dacă un jucător este obișnuit să joace pe mize mari pe platformele de online poker și apoi participă la un turneu care are buy-in de 1$, există riscul ca el să nu acorde aceeași atenție ca atunci când sumele puse în joc erau mai mari. El ar putea să ia decizii neglijente și să nu se implice în totalitate în joc, având în vedere că nu există riscuri mari.

Pe de altă parte, în momentul în care miza pusă în joc este mai mare, automat nivelul de stres va fi mai ridicat. Asta înseamnă că, din nou, performanța poate scădea din cauza presiunii. Anxietatea va crește și asta ar putea duce la decizii impulsive, reacții emoționale și incapacitatea de a gândi clar.

Care este cel mai bun scenariu?

Pe de altă parte, dacă nivelul de stres este optim, atunci este situația perfectă, conform legii Yerkes-Dodson. Ce înseamnă acest lucru în poker? Jucătorul este atent, concentrat și capabil să ia decizii pe baza unor informații clare. Este și echivalentul unui joc responsabil și disciplinat.

Pentru a pătrunde în starea de flow, încearcă să-ți creezi mediul potrivit. Evită să joci într-o încăpere în care există mult zgomot și nu lua telefonul mobil cu tine pentru a nu fi distras. Asumă-ți diverse provocări realizabile, stabilește-ți obiective precise și creează-ți ritualul personal care să te ajute să pătrunzi în această stare. Pentru unii oameni, meditația funcționează și îi ajută să ajungă la mindfulness.

Sursă foto: canva.com

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura