Autorităţile judeţene au demarat proiectul „Construire clădire Poartă şi amenajare acces la Ulpia Traiana Sarmizegetusa”, prin intermediul căruia accesul în fosta capitală a Daciei se va face printr-o intrare nouă. Totul a fost gândit astfel încât să se asigure condiţiile optime de vizitare a obiectivului aflat sub tutela Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR).
Cu bani de la judeţ
“În şedinţa CJ Hunedoara din luna septembrie, la iniţiativa preşedintelui Laurenţiu Nistor, care a înţeles importanţa continuării proiectelor de restaurare, conservare şi promovare a turismului cultural, ne-a fost alocată, prin votul consilierilor judeţeni, suma de 144.000 de lei, necesară în scopul realizării obiectivului «Construire clădire Poartă şi amenajare acces la situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa», Vreau să menţionez că vom lucra cu zilieri, deoarece nu plătim decât acea cotă de impozitare de 16 procente la suma pe care o oferim zilierilor respectivi. E nevoie de 20 de astfel de persoane, pentru asigurarea săpăturii manuale pe o suprafaţă de 750 metri pătraţi, lucrare ce trebuie terminată în 60 de zile. După finalizare, se va întocmi o documentaţie vizată de o echipă de specialişti, ce va stipula proiectantului care a câştigat licitaţia anul acesta, modificările ce se impun a fi aduse la viitoarea construcţie a clădirii, bineînţeles, în funcţie de ce se va descoperi pe suprafaţa de teren pe care va fi amplasată. Noi avem deja avizul Ministerului Culturii la faza de studiu de fezabilitate”, a spus Liliana Ţolaş, managerul MCDR Deva. Potrivit acesteia, pentru a obţine toate avizele, proiectantul va trebui să deţină soluţia ştiinţifică oferită de echipa de arheologi, care va preciza detalii referitoare la unghiul de înclinare a clădirii, încadrarea descoperirilor arheologice, forme etc.
Spaţii expoziţionale în interior
Clădirea se doreşte a fi una îngropată în proporţie de 80 la sută, astfel încât să nu afecteze imaginea sitului, venind totodată în întâmpinarea celui mai mare proiect al Consiliului Judeţean Hunedoara, privind restaurarea, conservarea şi reconstrucţia Amfiteatrului. Prin programul investiţional, se vor asigura spaţiile necesare atât pentru primirea vizitatorilor, cât şi pentru specialiştii care lucrează în interiorul sitului. Tot aici vor funcţiona săli de conferinţe, săli multimedia, un sistem de intrare pe bază de cartelă metalică, având scopul de a care va asigura accesul publicului la mai multe compartimente, precum şi săli expoziţionale. O altă veste bună este că prin acest demers se va rezolva, după mulţi ani, şi problema chioşcurilor care sunt amplasate în zona de intrare a sitului arheologic, aici urmând să fie amenajate spaţii ce vor putea fi închiriate de către comercianţii care vor dori să pună la dispoziţia vizitatorilor materiale promoţionale sau alte servicii. Proiectul a fost demarat în 2011, an în care Primăria comunei Sarmizegetusa a pus la dispoziţie terenul.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…