Actualitate

Statuia Reginei Maria, amplasată în Centrul Istoric al Devei

Ieri, în Centrul Istoric al Devei, în zona Palatului Administrativ, în apro­pierea Parcului Cetate, a fost am­plasată statuia care o reprezintă pe Regina Maria a României.

O înălțime de 5 metri
„Inițiativa realizării și amplasării aces­tei statui este a Primăriei mu­nicipiului Deva. Este un reper cu valoare istorică.
Regina Maria și-a adus o contribuție importantă și recunoscută pe plan național și internațional la realizarea obiectivelor naționale ale României, la sfârșitul Primului Război Mondial. Dra­gostea Reginei Maria pentru România și români este de netăgăduit, dovadă și testamentul spiritual lăsat de regină poporului român: „Te binecuvântez, iu­bită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost în­gă­duit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îm­bel­şugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută”, a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.
Statuia Reginei Maria amplasată la Deva este realizată din bronz și are o înălțime de 5 metri, cu tot cu soclu, iar postamentul este placat cu piatră naturală de tip Vratza. Pe fiecare fațetă a soclului, artistul plastic a realizat câte un basorelief ornamental din bronz, cu sce­ne reprezentative din viața Reginei.
Reamintim că statuia a fost realizată de artistul plastic Ștefan Bințințan, sculptor din municipiul Alba Iulia care a câștigat concursul de soluții organizat de administrația publică locală pentru realizarea statuii reprezentând pe Regina Maria a României.
„Sunt convins că statuia Reginei Maria va fi un obiectiv im­por­tant de interes turistic și nu în ultimul rând, un crâmpei din istoria poporului român pe care trebuie să o prețuim cu toții”, a adăugat edilul șef Florin Oancea. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura