Actualitate

Statul român ar pregăti, pe ascuns, reintroducerea armatei obligatorii – campanie falsă, pe reţelele de socializare

Ministerul Apărării Naționale trans­mite că pe rețelele de socializare este distribuită o informație falsă, conform căreia “MApN și autoritățile statului român fac în ascuns pregătiri pentru reintroducerea stagiului militar obli­ga­toriu sau pentru mobilizarea rezer­viștilor militari, care să fie trimiși să lupte în Ucraina”, arată stiripesurse.

Pe platforme de social media
Potrivit unui comunicat al MApN, recent, în spaţiul online a fost reluată o temă falsă, care pretinde că o adresă trimisă de Serviciul Asistenţă Medicală şi Programe de Sănătate al DSP Bucureşti către medicii de familie din Capitală ar fi „dovada” atragerii României în războiul ilegal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.
„Într-un limbaj alarmist, postarea în discuţie, care a fost redistribuită sem­ni­ficativ în diferite platforme social media, acreditează ideea că MApN şi autorităţile statului român fac în as­cuns pregătiri pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu sau pentru mobilizarea rezerviştilor militari, care să fie trimişi să lupte în Ucraina.
Situații statistice, transmise anual către centrele militare
Direcţiile de sănătate publică trans­mit centrelor militare zonale şi jude­ţene în fiecare an, până la data de 1 noiembrie, tabele cu bărbaţii între 18 şi 35 ani, care au afecţiuni medicale in­compatibile cu serviciul militar, men­ţio­nează MApN. „Justificarea nevoii de transmitere a acestor situaţii statis­tice poate fi uşor înţeleasă: Execu­tarea ser­viciului obligatoriu în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ia­nuarie 2007”, arată sursa citată.
Ministerul Apărării precizează că a comunicat „în repetate rânduri” că nu a luat în calcul, în nici un moment, reve­nirea la serviciul militar obligatoriu, ci are în vedere exclusiv soluţii de re­crutare a rezerviştilor pe bază de volun­tariat. Revenirea la serviciul militar obligatoriu şi, în consecinţă, la desfă­şu­rarea proceselor de recrutare pentru cetăţenii încorporabili se face în con­diţiile aceleiaşi legi, care prevede că: „pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului mili­tar devine obligatorie, în condiţiile legii”.

Proces pregătit ca în multe alte ţări, din timp de pace
„Drept urmare, procesul de recru­tare-încorporare a cetăţenilor care îndeplinesc condiţiile legale pentru a putea fi încorporaţi va avea loc doar în situaţia în care în România va fi de­cretată una dintre cele trei stări prevăzute de lege, respectiv starea de război, starea de mobilizare sau starea de asediu”, subliniază MApN.
Acest proces este pregătit însă, ca în multe alte ţări, din timp de pace. Detaliile cu privire la activităţile pe care autorităţile competente din România sunt obligate să le desfăşoare pe timp de pace pot fi consultate în textul Legii nr. 446/2006 privind pregătirea po­pulaţiei pentru apărare, Capitolul III, Evidenţa militară (art. 40-53).

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat cârcotașii ăștia cărora nu le sca­pă nimic că un examen pentru un post…

16 ore ago

Bulina albă

Liviu Simedroni, primarul din Răchitova Pentru că își încheie mandatul cu fruntea sus, reușind, de-a…

16 ore ago

Bulina neagră

Dragoș C., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de…

16 ore ago

COMUNICAT DE PRESĂ

În perioada 18-19 septembrie 2024, doamna Natalia-Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse,…

16 ore ago

Zeci de pompieri hunedoreni au pornit spre zonele inundate

Un număr de 32 de pompieri hune­do­reni au pornit spre zonele afectate de inundații din…

16 ore ago

Cum a ajuns un tânăr de 27 de ani să moară după administrarea vaccinului anti-COVID. Sângerări și cheaguri în creier

O anchetă privind moartea unui tânăr din cauza unui cheag de sânge apărut pe fondul…

16 ore ago