Ştiri – 15.06.2009
Trei accidente grave într-o zi
Sâmbătă, pe şoselele hunedorene s-au înregistrat numeroase accidente, dintre care trei soldate cu morţi şi răniţi grav. Astfel, în jurul orei 10:50, la trecerea la nivel cu calea ferată din satul Livadia, conducătorul unui autoturism, Iosif. B., de 56 de ani, nu a respectat semnificaţia semnalelor acustice şi luminoase aflate în funcţiune, maşina sa fiind lovită de un tren de marfă care circula pe ruta Petroşani – Mintia. În urma impactului, a rezultat rănirea gravă a şoferului şi a pasagerei Ionela A., de 35 de ani, din Petroşani. Circulaţia feroviară a fost blocată pe un tronson până la ore 12:20. În jurul orei 20:45, pe DJ 668A, pe raza satului Chitiz, comuna Boşorod, s-a înregistrat un alt accident grav, soldat cu decesul lui Alexandru S., de 21 de ani, din Călan şi rănirea gravă a lui Andrei R., de 21 de ani, din satul Strei Sângeorgiu, proprietarul autovehiculului. Iar în jurul orei 23:50, pe DJ 761, în afara oraşului Geoagiu, conducătorul unui autoturism, Ioan F., de 21 de ani, din municipiul Hunedoara, nu a adaptat viteza într-o curbă şi a pierdut controlul volanului, ieşind în afara părţii carosabile, unde a lovit un copac. În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea gravă a Alexandrei B., de 19 ani, din Bistriţa Năsăud, pasageră.
Programul „Prima casă”
Guvernul a aprobat normele metodologice pentru punerea în aplicare a programului „Prima casă’’, a anunţat, ieri, premierul Emil Boc. „Cei care vor dori să intre în program, tineri sau mai puţini tineri, trebuie să îndeplinească o serie de condiţii’’, a spus Boc. El a explicat faptul că aceia care vor să-şi achiziţioneze o casă prin acest program guvernamental, trebuie să nu deţină în proprietate o locuinţă, individual sau în comun, împreună cu soţii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul în care a fost dobândită, şi să nu aibă în derulare un credit ipotecar. Potrivit acestuia, dovada se va face, printr-o declaraţie pe propria răspundere a beneficiarului, în faţa notarului. De asemenea, sunt eligibili toţi cei care, la momentul adoptării OUG, adică începutul lunii iunie, nu aveau o locuinţă în proprietate.
Încă doi bolnavi de gripa A/H1N1
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino” a mai confirmat două cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii, remis de Agerpres ieri dimineaţă. Părinţii bărbatului de 37 de ani, care a sosit în data de 10 iunie din Canada, au fost şi ei depistaţi pozitiv în urma probelor de laborator. De sâmbătă seara, aceştia se află internaţi în Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, alături de băiatul lor şi soţia acestuia. Pe teritoriul României, numărul cazurilor de gripă se ridică la 16. Dintre acestea, nouă persoane sunt deja externate, fiind vindecate.
Campanie de informare
Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat ieri că demarează, din această lună, campania de informare pentru prevenirea prin vaccinare anti-HPV a cancerului de col uterin. Campania de informare presupune trei etape principale de transmitere a informaţiilor. Prima etapă se va ţine în lunile iunie-iulie (când vor avea loc, la nivel naţional, întâlniri ale comunităţilor cu medicii epidemiologi responsabili de coordonarea programului de imunizare la nivel judeţean), cea de-a doua – în luna septembrie, când vor avea loc întâlniri cu părinţii, în şcoli, şi a treia – în cadrul căreia se va ţine evaluarea campaniei.
Jandarmii s-au întrecut la… prins peşte
Sâmbătă, la balta din satul Aurel Vlaicu s-a desfăşurat „Cupa Prieteniei“ – ediţia 2009 la pescuit sportiv, organizată de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara şi Asociaţia Sportivă „A.S. Streiul” Deva. La concurs s-au înscris 18 jandarmi hotărâţi să-şi demonstreze măiestria în arta pescuitului. La sfârşitul celor patru ore, cât a durat întrecerea, au fost desemnaţi câştigătorii. Astfel, locul I a fost cucerit de plutonierul Florin Târnăvean, locul II de plutonierul major Marius Hancheş, iar locul III de plutonierul adjutant Nicolae Herţa. La competiţie au participat şi şase copii ai jandarmilor hunedoreni pasionaţi de acest sport. Pe locul I la categoria junior s-a clasat Ovidiu Ferdeş, care a reuşit să prindă 1,05 kg peşte. Participanţii la competiţie au fost premiaţi cu diplome. Peştii prinşi au fost eliberaţi, după ce, în prealabil au fost cântăriţi şi s-au desemnat câştigătorii. (M.Leonard)
Ultima zi pentru plăţile anticipate la fisc
Astăzi, 15 iunie, este ultima zi pentru efectuarea plăţilor anticipate aferente trimestrului al II-lea 2009. Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Hunedoara reaminteşte că au obligaţia plăţilor anticipate contribuabilii persoane fizice organizaţi ca: întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane fizice autorizate, care realizează venituri din activităţi independente (comerciale), precum şi din profesii libere. Cei care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, indiferent dacă sunt impuşi în sistem real sau la normă de venit, cei care realizează venituri din activităţi agricole (cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor în sere şi solarii, din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea) impuse în sistem real, cu excepţia veniturilor obţinute din arendare. (N.Ebner)
Scandal între MTS şi federaţii
Monica Iacob-Ridzi, ministrul Tineretului şi Sportului, a blocat premierea campionilor propuşi de federaţii, pe motiv că „anumiţi preşedinţi de federaţie şi-au propus singuri prime de 20.000 de lei”. Reprezentanţii Federaţiei Române de Gimnastică susţin că ei nu sunt în această „oală a profitorilor” şi că e nedrept ca şi sportivii lor să sufere. „Am aflat din presă că documentele pe care le-am înaintat MTS-ului legate de premiere ne-au fost trimise înapoi, însă la noi nu a ajuns nimic”, a declarat preşedintele F.R. de Gimnastică, Adrian Stoica. Oficialul FRG consideră că MTS tensionează prin blocarea premierilor, relaţiile dintre cei care conduc federaţiile şi medaliaţii nemulţumiţi că nu li s-au acordat premiile. „Asemenea stil de generalizare nu face decât să pună în conflict federaţiile cu sportivii. Forul de gimnastică nu se regăseşte în categoria prezentată de doamna ministru, de aceea, ar trebui să se facă o excepţie”, a precizat Stoica.
Forminte s-a speriat degeaba
Antrenorul lotului feminin de gimnastică, Nicolae Forminte (foto), a înlăturat, săptămâna trecută, pata de pe piept apărută în urmă cu 10 ani, iar rezultatul biopsiei a demonstrat că, ceea ce părea un cancer de piele a fost o alarmă falsă. „Rezultatul a fost negativ. A fost o formă uşoară a unui posibil cancer de piele, dar acum totul e bine. Recunosc că sunt uşurat, mi s-a luat o piatră de pe inimă, dar mai ales, mă bucur pentru cei dragi, care erau foarte speriaţi”, a spus Forminte.