Stocuri insuficiente de vaccin împotriva Hepatitei B
La sfârşitul lunii ianuarie, ministrul Sănătăţii declara că încă de la instalarea în funcţie a găsit o situaţie critică în ceea ce priveşte stocurile de vaccinuri pentru bebeluşi la nivelul întregii ţări.
Informaţiile arată că în judeţele Alba, Argeş, Bistriţa, Cluj, Constanţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Sibiu şi Timiş, situaţia este gravă în ceea ce priveşte stocurile de vaccin antihepatic B. Astfel, în judeţul Hunedoara, unde se nasc anual 3.000-3.200 de copii, există o situaţie de avarie la nivelul vaccinurilor împotriva Hepatitei B, cele care intră în categoria vaccinurilor obligatorii pentru nou-născuţi.
„Avem vaccinuri împotriva Hepatitei B în toate maternităţile din judeţ, dar într-un număr foarte scăzut. Nu avem cum să ştim câţi copii se nasc în fiecare zi şi la fiecare maternitate, dar încă avem câteva vaccinuri. Există şi o situaţie alternativă, în cel mai rău caz, dacă, până vin vaccinurile, rămâne vreo maternitate fără doze, nou-născuţii vor fi vaccinaţi de medicii de familie cu vaccin hexavalent. S-a mai întâmplat şi în alţi ani”, a explicat Cecilia Birău (foto), purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Sănătate Publică Hunedoara.
Ministerul Sănătăţii publica situaţia stocurilor de vaccinuri din Schema obligatorie de vaccinare existentă la data de 31 decembrie 2016. Dacă în cazul a patru dintre cele cinci vaccinuri obligatorii, stocurile fie erau suficiente, fie problemele fuseseră deja rezolvate sau urmau să fie rezolvate, în cazul vaccinului hepatic B, stocul este de doar 22.300 de doze, adică insuficient. Deoarece lipsa numărului necesar de vaccin antihepatic nu este o noutate, în decembrie 2016, Ministerul Sănătăţii a aprobat o schemă de vaccinare alternativă pentru asigurarea protecţiei copiilor născuţi din mame cu Hepatită B, medicul de familie urmând să administreze vaccinul hexavalent, copiilor cu vârsta de şase săptămâni.