Actualitate

Straja, perla montană a județului are un nou brand turistic

Maximilian Gânju

Stațiunea din vestul Văii Jiului a fost identificată ani la rând cu multe atracții, de la frumosul Baloo și până la tunelul sfinților ori procesiunea unică în țara noastră, respectiv Dru­mul Crucii. Devenită în utlimii ani o stațiune de schi de top din România, Straja primește de acum o nouă propunere de brand, una legată de istoria locului. ”Tinutul Lupilor” este propunerea făcută de consultantul în marketing în turism Daniel Roșca, cel care a elaborat și propunerea de brand pentru re­gi­u­nea Văii Jiu­lui, respectiv ”Tinutul Momârlanilor”. https://tinutulmomarlanilor.ro/straja-si-regatul-lupilor/

Straja și Regatul Lupilor
În vremuri de demult, când Dacia era un regat întins și săl­batic, Vârful Straja era con­si­derat un loc sacru, un tărâm unde pă­mân­tul și cerul se în­tâlneau prin spiritele naturii. Aici, se spune că lupii nu erau simple fiare, ci străjeri ai unui secret vechi, legat de sufletul muntelui și de cei care, în viața lor, jurau să îl apere. Legenda începe cu un rege dac puternic, Carbal, care domnea asupra acestor pă­mân­turi. Carbal era un conducător iubit și respectat, cunoscut nu doar pentru curajul său în luptă, ci și pentru legătura profundă cu pământul pe care îl pro­teja. Stia că Muntele Straja nu era doar o înălțime, ci un loc în care natura și spiritul oamenilor erau una. În inima muntelui, Carbal găsise adăpost de multe ori, iar lupii săi îl însoțeau în toate bătăliile, fiindu-i atât tovarăși cât și pro­tectori tainici. Într-o noapte de iarnă, pe când invadatorii se pregăteau să atace cetățile dacilor, regele s-a retras în pădurile Strajei, cerând ajutorul spi­ritelor naturii. Acolo, în fața unei stânci acoperite de mușchi, Carbal s-a rugat Zeiței Cerna, zeița muntelui și a lupilor, pentru o putere mai mare decât cea a oamenilor. În acea noapte, un lup imens, alb ca zăpada, i-a apărut, ochii săi de chihlimbar privindu-l adânc. Lupul nu era o simplă fiară, ci spiritul muntelui însuși. El i-a oferit regelui un pact: să își dăruiască inima pământului, să devină unul cu natura și, în schimb, lupii străjeri îl vor apăra pentru tot­deauna. Carbal a acceptat, și, din acea zi, lupii de pe Straja au devenit gardienii săi eterni. Regele dac nu a mai fost văzut vreodată de oamenii săi, dar lupii cu blănuri argintii au început să ve­gheze asupra munților, apă­rând tărâmul de in­va­datori și protejând e­chilibrul sacru dintre om și natură. Se spune că su­fle­tul lui Carbal trăiește printre acești lupi, ghi­dându-i în tă­cere.
Astăzi, cei care urcă pe Muntele Straja și as­cultă cu atenție pot simți încă pre­zența lui Carbal și a Airei. Lupii, veșnicii străjeri ai muntelui, își continuă veghea, protejând pământul sacru și legătura dintre oameni și natură. Iar cei care sunt suficient de curajoși și curați pot, uneori, zări printre copaci o umbră albă, un lup cu ochi de chihlimbar care îi pri­vește, păzindu-le drumul și amintindu-le că Muntele Straja este mai mult decât piatră și pământ — este un suflet viu, vegheat de străjeri nemuritori.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

4 zile ago

COMUNICAT al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva

STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…

5 zile ago

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

7 zile ago

Felicitare Sărbători

o săptămână ago