ComunitateFlash

Ştrandurile şi piscinele, controlate de inspectorii DSP

04 Strand-Deva6538Oana Mihnea

Sezonul cald trimite o mare parte a oamenilor să se răcorească la ştrandurile din judeţ. Pentru a evita apariţia unor probleme medicale în rândul cetăţenilor, încă de la mijlocul lunii iunie, Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara a demarat o serie de controale la ştrandurile şi unităţile comerciale dotate cu piscine.

Au găsit destule nereguli
Toate bazinele trebuie să respecte anumite standarde atunci când sunt deschise spre utilizare. „Inspectorii DSP Hunedoara au controlat 28 de unităţi cu piscine în aer liber sau acoperite, pentru a constata dacă respectă ordinul Ministerului Sănătăţii. Acesta presupune să existe marcaje cu adâncimea apei, să fie înregistrat PH-ul şi concentraţia de clor din bazin, iar apa să fie tratată corespunzător. De asemenea, să se respecte perioadele de examinare medicală a angajaţilor, dar şi măsurătorile microbiologice ale apei. În acest sens, inspectorii au dat cinci avertismente operatorilor care nu au prezentat registrul obligatoriu în care se notează rezultatele zilnice ale măsurătorilor PH-ului şi clorului din apă. Problemele au fost rezolvate pe loc şi nu a fost nevoie să se închidă vreo unitate. În judeţul nostru s-au făcut verificări, între altele, la ştrandul din Deva şi la cel din Hunedoara, la Aqualand, în zona Orăştiei, la Geoagiu şi în Valea Jiului“, a declarat medicul Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.

Cu ce ne putem alege?
În cazul în care piscinele au un sistem de recirculare a apei, care presupune filtrare şi clorinare, nu este necesar ca apa să fie schimbată, trebuie doar completată. Pentru cele care nu au acest sistem, în mod normal, apa trebuie schimbată în fiecare zi, cu spălarea şi dezinfectarea pereţilor bazinului. Medicul Cecilia Birău a mai precizat că, dacă nu sunt respectate aceste reguli, după o zi petrecută la ştrand, oamenii se pot alege cu câteva boli. Cea mai des întâlnită este conjunctivita de bazin, care apare din cauza concentraţiei prea mare de clor. Acesta trebuie să se situeze între 05 şi 1,5 mg/l. Totodată, deşi nu este recomandat să înghiţim apă din bazine, dacă totuşi se întâmplă, mai ales în cazul copiilor, poate apărea boala diareică acută. Şi ciupericile de picior sunt foarte uşor de contactat de pe marginea bazinului, prin urmare, este foarte indicat să nu umblăm prea mult desculţi în astfel de locuri.
Verificările inspectorilor vor continua până la mijlocul lunii septembrie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura