Cristina Ghenea
Devenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire nu vor mai beneficia de subvenţia pentru gigacalorie, acordată până acum de la bugetul de stat. După ce Guvernul şi-a retras acest ajutor, primarul Mircia Muntean a încercat să preia plata subvenţiilor de la bugetul municipiului, însă membrii consiliului local n-au fost de acord cu acest lucru.
Este vorba de 60,51 de lei pe gigacalorie
Circa 8.300 de locuitori ai reşedinţei de judeţ beneficiază de energie termică furnizată de către Termocentrala Mintia. După ce guvernul a decis să nu mai acorde această subvenţie, a rămas la latitudinea autorităţilor locale dacă vor subvenţiona din bugetul propriu şi procentul pe care nu-l mai asigură guvernul ajutorul.
Concret, în municipiul Deva, cei peste 8000 de locuitori racordaţi la sistemul centralizat primeau subvenţie de la bugetul local câte 23,47 lei/Gcal, (inclusiv TVA), şi de la bugetul statului, câte 37,04 lei/Gcal, (inclusiv TVA). Adică 60,51 lei/Gcal. Întrucât preţul unei gigacalorii în Deva este de 174,17 lei, majoritatea celor branşaţi la sistemul centralizat au mare nevoie de acest ajutor.
A treia oară, cu noroc
După două încercări eşuate de a vota hotărâre privind acordarea subvenţiei pentru căldură, din cauza lipsei de cvorum, membrii Consiliului Local Deva au reuşit ieri să se prezinte în număr suficient pentru ca şedinţa de îndată să fie legală şi să se asigure şi voturile necesare la hotărârile supuse dezbaterii aleşilor. N-a fost prezent primarul Mircia Muntean, dar au fost de faţă cei doi viceprimari, Marcel Morar şi Cosmin Costa.
Iniţiativa primarului de a prelua plata subvenţiilor însemna alocarea sumei de 3.100.000 de lei pentru sezonul 2011-2012, din bugetul general al municipiului Deva. Cum era de aşteptat, această cheltuială în plus a creat nemulţumiri în rândul consilierilor. „Propun ca proiectul să fie amânat, pentru a stabili nişte criterii privind acordarea subvenţiei. Banii trebuie să ajungă doar la persoanele care au cu adevărat nevoie de ei”, a declarat Vasile Ţonea, consilier PSD. De altfel, nici Sandu Borbeanu (PNL) nu s-a arătat încântat de idee. „Ar fi o măsură discriminatorie faţă de cei care au investit în centrale termice. Aceştia nu sunt de acord ca din banii pe care ei îi dau primăriei, sub formă de taxe şi impozite, să fie plătite subvenţii celor care au rămas în sistemul centralizat”, a precizat Borbeanu.
Mai era nevoie de un singur vot
Supusă la vot, hotărârea privind plata subvenţiilor nu a fost aprobată. Dintre cei 14 aleşi locali prezenţi în sala de şedinţă, doar 10 au votat „pentru“, în timp ce Sandu Borbeanu şi Roxana Chişotă, ambii membri ai PNL, au votat „împotrivă“, iar Vasile Ţonea şi Ovidiu Moş, reprezentanţi ai PSD, s-au abţinut de la vot. Astfel, proiectul de hotărâre a căzut, deşi ar mai fi avut nevoie doar de un singur vot, pentru ca el să fie adoptat.
Administratorul public al municipiului Deva, Corina Oprişiu, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că propunerea va fi trecută pe ordinea de zi şi în şedinţele următoare, până când membrii consiliului îşi vor da acordul. „Sperăm să îi convingem pe consilieri de necesitatea acordării acestei subvenţii. Cât de curând, proiectul va fi din nou discutat în şedinţă de consiliu”, a precizat Corina Oprişiu.
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…
Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…
View Comments
MOLOT SI PNL ,SUNT IMPOTRIVA NOSTRA , DEVENILOR TE MAI VOTEAZA MATA BA BANDITULE MOLOT PE TINE SI PE PNLISTI TAI