ActualitateFlash

Succes răsunător al PSD! Pensiile speciale vor fi impozitate cu până la 85 la sută

Sorina Popa

Aşa ceva mai rar am văzut în Parlament! Ieri, la propunerea PSD, toţi reprezentanţii celorlalte partide politice au votat pentru impozitarea pensiilor speciale.

La promulgare, la preşedinte
Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, în calitate de for decizional, cu 301 voturi „pentru” şi un vot „împotrivă” proiectul de lege care introduce în Codul Fiscal o nouă taxă: impozitarea pensiilor speciale care nu se bazează pe contributivitate. Pragurile de impozitare a pensiilor speciale sunt următoarele: impozitare de 0 la sută pentru pensii speciale de până la 2.000 de lei, impozitare de 10 la sută pentru pensii speciale între 2.001 şi 7.000 de lei, impozitare de 85 la sută pentru pensii speciale care depăşesc pragul de 7.001 de lei. Proiectul merge acum la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

„Guvernul are acum bani să crească pensiile şi alocaţiile copiilor”
„PSD a anunţat de la începutul anului că va vota împotriva acestei anomalii prin care unii beneficiază de sute de milioane de lei vechi. Mă bucur că a existat un consens pe această lege. Trebuie menţionat că partidele au tot depus abrogări pe bandă rulantă, deşi ştiau că nu pot face abrogare. Fiecare grup prezent astăzi a votat măcar pentru o pensie specială. Am văzut că sunteţi supăraţi unii că am făcut pe repede înainte. Vă înţeleg supărarea că nu mai aveţi motiv să ne certaţi că susţinem pensiile speciale. Ne-am întâlnit în ultima perioadă de mai multe ori pentru a discuta această lege. Parlamentul oferă astfel guvernului posibilitatea să ia banii de la aceste pensii speciale şi să îi ducă în fondul de pensii să majoreze pensiile cu 40 la sută şi să dubleze alocaţiile pentru copii”, a declarat Alfred Simonis, şeful deputaţilor PSD.

Reprezintă 114 milioane de lei
Ultima lege privind eliminarea pensiilor speciale a fost declarată neconstituţională de CCR, după o sesizare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a Avocatului Poporului. În legea respectivă erau eliminate pensiile speciale, cu excepţia celor militare şi ale magistraţilor. În total, pensiile speciale reprezintă 114 milioane de lei, iar cea mai mare parte vine de la bugetul de stat, deoarece acestea nu sunt calculate în baza contributivităţii la sistemul de pensii, ci în funcţie de un anumit procent din ultimul salariu încasat înainte de pensionare.
Sunt impozitate pensiile speciale primite de: Curtea de Conturi, CCR, magistraţii şi personalul auxiliar din instanţe, funcţionarii publici parlamentari, parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist, corpul diplomatic şi consular, militarii, aleşii locali, foşti preşedinţi ai statului.

„Trebuie să aibă valori decente“
„În Plenul Camerei Deputaţilor, alături de colegii mei deputaţi de la PSD Hunedoara, am votat astăzi pentru impozitarea pensiilor speciale. Taxa pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă se va aplica persoanelor care realizează venituri din pensii şi/sau indemnizaţii pentru limită de vârstă primite în baza unor legi sau statute speciale. În proiectul de lege adoptat astăzi se prevede că pensiile speciale care depăşesc suma de 7.000 de lei se impozitează cu 85%. Pensiile speciale cuprinse între 2.000 şi 7.000 lei se impozitează cu 10% şi cele de până la 2.000 de lei nu se impozitează. Perioada de aplicare este nedeterminată. În proiectul de lege, propus astăzi de PSD, se ţine cont de principiul contributivităţii şi prin votul pe care l-am acordat, alături de colegii mei, deputaţii PSD Hunedoara, se realizează eliminarea inechităţilor şi nedreptăţilor din sistemul public de pensii. Banii proveniţi din impozitarea pensiilor speciale trebuie să ajungă la alocaţii şi pensii, conform legilor în vigoare, legi pe care PNL este obligat să le respecte. Toate pensiile din România trebuie să aibă valori decente pentru un nivel de trai decent”, a declarat deputatul PSD de Hunedoara, Ilie Toma (foto).

Se impozitează doar partea fără contributivitate
Cum se vor impozita pensiile speciale? Spre exemplu, dacă o persoană are o pensie de 2.000 de lei obţinută pe baza contributivităţii şi încă 2.001 lei ca pensie specială, va încasa pe viitor integral cei 2.000 de lei pe baza contributivităţii, iar ceilalţi 2.001 lei (pensia specială) vor fi impozitaţi cu 10 la sută. Practic, în loc de 4.000 de lei, va avea o pensie totală de 3.800 de lei. În cazul în care o persoană are o pensie pe contributivitate de 7.000 de lei plus o pensie specială de 3.000 de lei, va fi impozitată cu 85 la sută doar suma de 3.000 de lei. Practic, va rămâne cu cei 7.000 de lei, la care se vor mai adăuga alţi 450 de lei (în urma impozitului cu 85 la sută). În loc de 10.000 de lei, va avea o pensie totală de 7.450 de lei.

5 comentarii la „Succes răsunător al PSD! Pensiile speciale vor fi impozitate cu până la 85 la sută

  • De ce este doar succesul PSD-ului? Au fost 308 voturi pentru și unul împotrivă. Deci, toți au votat legea. Nimeni, dintre parlamentari, nu are merite speciale.

  • e ca la legea pensiilor.toti au votat-o nimeni de la bnr si alti economisti de soi nu au zis nimic.
    iar acum…

  • stati nu va bucurati asa tare deoamdata este doar o poveste

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura