Peste 45 de coruri din întreaga lume
Festivalul s-a desfăşurat în două etape, prima fiind dedicată soliştilor de canto modern şi clasic, iar a doua etapă a fost cea a formaţiilor corale. La competiţia muzicală, organizată în Cetatea Eternă, au participat peste 45 de coruri din aproximativ 15 ţări din Africa, Asia şi Europa. Secţiunea competiţională corală s-a desfăşurat pe durata a două zile: concertul tuturor corurilor înscrise în concurs, eveniment ce a avut loc la data de 1 decembrie la renumitul „Pantheon”, iar competiţia s-a desfăşurat la data de 2 decembrie în prestigioasa Sală „Baldini” din Roma.
Laureat cu aur la două secţiuni
Formaţia „Arhanghelii” a participat la două secţiuni competiţionale corale: folclor muzical coral (categoria „A”) şi muzică polifonică/sacră (categoria „C”). La ambele secţiuni, corul „Arhanghelii” a obţinut câte o Medalie de Aur, iar dirijorul dr. Ioan Marius Popa a fost distins separat cu Medalia „Award for the artistic value”. Obţinerea medaliilor de aur de către un cor parohial alcătuit din amatori, la o astfel de manifestare, este o premieră naţională.
Juriul internaţional alcătuit din compozitori şi profesori universitari de muzică din Statele Unite ale Americii, Italia şi Croaţia a apreciat următoarele elemente ale evoluţiei corului „Arhanghelii”: interpretarea îngrijită, diversitatea şi dificultatea repertoriului, prezenţa scenică a corului şi mai ales talentul muzical şi tehnica dirijorală a prof. dr. Ioan-Marius Popa. La categoria folclor „A”, juriul a apreciat în timpul concursului, în prezenţa celorlalte coruri participante cântecul „Lele de la Orăştie”, în armonizarea regretatului muzician orăştian Ioan Popa (1926-2008). Folclorul românesc şi muzica sacră românească de sorginte bizantină, adaptată armoniei corului mixt, au fost apreciate de publicul numeros participant la concurs.
Numeroase premii interne şi internaţionale
Corul a fost apreciat la a cincea prezenţă consecutivă la o manifestare corală internaţională. Din palmaresul corului „Arhanghelii” amintim: participări la festivaluri şi manifestări organizate la Cugir, Deva, Zalău, Lugoj, Caransebeş, Sibiu, Reşiţa, Iaşi; numeroase Premii I la festivalul „Cu noi este Dumnezeu”, de la Orăştie (2012, 2013, 2015 şi 2017); Medalia Aniversară a Episcopiei Caransebeşului (2018), Diploma de Bronz (Praga 2014), două medalii de Bronz (Bratislava 2015), Diploma de Onoare (Sliedrecht-Olanda 2016) şi Premiul de Excelenţă (Vârşeţ-Serbia 2017).
Prin performanţa şi prestaţia muzicală deosebită înregistrată la Roma, corul „Arhanghelii”, dirijat de dr. Ioan Marius Popa, încheie într-o manieră festivă Aniversarea Centenarului Marii Uniri şi jubileul celor 150 de ani de activitate a Corului de la Orăştie. (A.Năstase)
Sursa foto: Chorus Inside
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…