Deşi sunt multe voci care critică de fiecare dată când se pune în discuţie ridicarea unei noi biserici ortodoxe, deoarece „avem destule“, se pare că lucrurile nu stau deloc aşa. Nu doar la noi în judeţ, dar şi la nivel de ţară, Biserica Ortodoxă Română reprezintă cultul cu cele mai puţine biserici raportate la numărul de credincioşi.
În ţară, una la 1.000 de credincioşi
Într-un raport făcut de Secretariatul de Stat pentru Culte, Biserica Ortodoxă Română este cea mai săracă în numărul de biserici de pe teritoriul ţării. Astfel, la nivel naţional, un lăcaş de cult revine unui număr de 994 de credincioşi. Bisericile ortodoxe reprezintă doar 60 la sută din totalul bisericilor existente. Asta, în condiţiile în care, conform recensământului din 2011, 87 la sută dintre români sunt de religie ortodoxă. Mai mult, dacă după anul 1989, BOR a finalizat construirea a 3.191 de biserici, celelalte culte recunoscute au construit peste 5.200 de lăcaşuri de cult.
În judeţ, una la 5.000 de credincioşi
Situaţia este asemănătoare şi la noi în judeţ, sau poate chiar mai rea. Lucrurile au început să se mişte uşor în direcţia dorită abia după înfiinţarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, adică după anul 2009. Până atunci, judeţul Hunedoara nu se putea mândri cu foarte multe lăcaşuri de cult, erau de ordinul zecilor pe întreg teritoriul judeţului. Potrivit datelor furnizate de preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, din totalul de 420.000 de locuitori ai judeţului, 337.780 sunt creştini ortodocşi, aceştia provenind atât din mediul rural cât şi urban. „După anii 90, în municipiul Hunedoara s-a finalizat construcţia a două biserici, Catedrala Eroilor şi Biserica Sfânta Treime. Acum, alte trei biserici sunt în construcţie. În municipiul Deva s-a finalizat după anul 2009 Biserica din cartierul Micro 15 şi altele trei sunt în construcţie. La Brad, Orăştie şi Petroşani, avem câte o biserică în proces de finalizare, iar la Haţeg sunt două. Referitor la numărul de credincioşi, în Deva sunt 46.759, la Hunedoara sunt 46.639, la Petroşani sunt 28.585, la Brad sunt 13.102 şi la Orăştie sunt 15.477. La un calcul cât se poate de simplu, ne putem da seama că numărul bisericilor ortodoxe este foarte mic în comparaţie cu cel al credincioşilor. La Deva, spre exemplu, sunt în prezent şase biserici funcţionale şi trei în construcţie, însemnând că unei parohii îi revin aproximativ 5.000 de oameni. La Hunedoara, sunt şapte biserici funcţionale şi unei parohii îi revin 6.600 de credincioşi. Problema nu este acceaşi şi în mediul rural, unde populaţia este cu mult mai scăzută decât la oraşe“, a declarat preotul Gabriel Miricescu.
Una dintre cauzele care au dus la această scădere a frevenţei ridicării de biserici nu a fost lipsa fondurilor sau lipsa terenurilor disponibile, ci tocmai unele reacţii acide din partea societăţii civile, care au blamat adesea construirea de biserici în detrimentul locurilor de joacă pentru copii, locuinţe sociale, parcuri sau alte clădiri.
Senatorul „resturilor” PNL, Călin Marian, își arogă merite nejustificate într-o investiție privată, iar primăria VEȚEL…
In prezent, la un cazino online mai poti juca si alte jocuri de noroc, nu…
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
View Comments
"Societatea civila", debusolata si zapacita, ca toata natia, deranjata de drogul comunist, dupa care unii inca mai poarta doliu, in loc sa se ia de politicieni, fiind in profunda cardasie cu ei, se ia de Biserica Ortodoxa, profund sprijinita de presa innebunita dupa scandal chiar fara obiect, scandal sa fie.
Halal populatie.
Rugati-va Domnului, mai fratilor, indiferent de confesiune, ca fara vrerea noastra, vine Judecata, pentru fiecare, si veti vedea pe Cine am strapuns.
Exact de biserici avem nevoie, probabil nu sunt destui spalati pe creier in judet.
dar locuri de munca si scoli sunt suficente asta nu se intraba popi (preoti)
Diferența dintre BOR și celelalte culte este ca :
Finanțarea se face din resurse propri în cea mai mare parte pe când BOR așteaptă
.. pomana ...Din banii noștri