ActualitateFlash

Suntem primul judeţ luat la puricat de Fisc. A început controlul marilor averi din Hunedoara

Volodia Macovei02 heius (8)

Directorul general al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Timişoara, Lucian Heiuş (foto), a anunţat, în premieră, vineri, la Deva, că judeţul Hunedoara este primul din regiunea Vest în care au început controalele la marile averi. Primele persoane verificate sunt din zona „castelelor” ridicate în municipiul Hunedoara.
În vizită la „castelele” din Hăşdat
Lucian Heiuş, şeful Finanţelor din regiunea Vest – care acoperă judeţele Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş-Severin -, a făcut anunţul referitor la verificarea marilor averi din judeţul Hunedoara într-o conferinţă de presă organizată vineri, 13 iunie, la Deva. Heiuş susţine că descoperirea şi obligarea la plata datoriilor faţă de stat a celor care nu-şi declară cinstit veniturile, va însemna sporirea sumelor încasate suplimentar la bugetul de stat.
„Judeţul Hunedoara este primul judeţ din Vestul ţării, unde au început acţiunile de control al averilor persoanelor fizice. Primele controale se desfăşoară deja în municipiul Hunedoara, la patru persoane cu proprietăţi imobiliare mari din zona cunoscută a „castelelor” din Hăşdat. Prin aceste acţiuni de control, se verifică veniturile pe care le-au avut persoanele controlate, într-o perioadă de timp, şi cheltuielile pe care le-au avut, în aceeaşi perioadă. Şi, dacă există diferenţe între venituri şi cheltuieli, se verifică, evident, de unde provin aceste diferenţe. Se verifică proprietăţi imobiliare, case, terenuri, autoturisme, totul putând fi evaluat corect cu ajutorul experţilor. Partea cu lipsa unor documente legale obligatorii, în cazul construcţiilor, de exemplu, nu este treaba noastră, ci a Primăriei.
Aşadar, noi, cei de la Finanţe, pentru diferenţa între venituri şi cheltuieli solicităm plata impozitului de 16 la sută, conform legii. În cazul în care se descoperă faptul că banii suplimentari, reprezentând diferenţa între veniturile persoanei şi cheltuieli, ar fi obţinuţi pe căi ilegale, prin modalităţi ce ţin de infracţionalitate, atunci se face sesizare către organele de urmărire penală şi sunt alţii care se ocupă cu asta: poliţia, parchetul”, a declarat Lucian Heiuş, la conferinţa de presă de la Deva.
Serviciu specializat pe mari averi
Directorul general al DGRFP Timişoara a mai spus că este foarte important de transmis mesajul că s-a început controlul marilor averi şi că aceste acţiuni vor fi continuate, fiind în pregătire chiar şi un serviciu specializat în aparatul Finanţelor regionale.
„Luând în considerare şi discuţiile recente, pe care le-am avut în cadrul unei şedinţe la Bucureşti, cel mai probabil până la sfârşitul anului, va fi funcţional un serviciu specializat de control al marilor averi, care va avea sediul la Timişoara”, a mai spus Lucian Heiuş.
Referindu-se la modalitatea de selectare a persoanelor care urmează să fie verificate, şeful DGRFP Timişoara a declarat că există suficiente informaţii publice prin care persoane suspecte de nedeclararea unor mari venituri să fie identificate. „Nu este o mare filosofie identificarea acestor persoane care trebuie verificate, pentru că sunt mulţi oameni care ştiu bine cam care sunt aceste persoane, în zona lor. Mai sunt şi informaţii din anchete de presă pertinente şi alte surse. De exemplu, vezi o firmă care are venituri declarate din ce în ce mai mici, care abia supravieţuieşte, dar averea patronului explodează, apar achiziţii pe sume foarte mari: evident că acolo ceva nu e în regulă şi trebuie verificat de unde provin banii”, a explicat directorul DGRFP Timişoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura