Categories: ActualitateFlash

Suntem printre ultimii la colectarea selectivă a deşeurilor

Adriana Năstase

Situaţie îngrijorătoare în judeţ, după ce gradul de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile a fost de numai 2,2 la sută la sfârşitul lunii august 2019, de aproape 10 ori mai puţin decât ţinta impusă de Uniunea Europeană pentru anul trecut. Asta susţin cei de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri Hunedoara.

Datele au fost prezentate într-o conferinţă de presă săptămâna trecută. În aceste condiţii, gradul de colectare selectivă situează judeţul Hunedoara între ultimele trei din ţară la acest capitol. În contextul în care ţinta de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile este, în acest an, de 50 la sută, conducerea ADI Deşeuri Hunedoara susţine introducerea sacilor de culoare albastră pentru deşeurile de hârtie şi carton şi a celor de culoare galbenă pentru colectarea plasticului şi a metalului. Primele vizate de noul concept vor fi gospodăriile de la sate şi străzile din cartierele de case de la oraşe.
„Toate oraşele şi comunele, cartierele de case, vor trece pe saci, să colecteze. La bloc, toţi recipienţii vor primi un cip, iar la recipientul negru – în care se pun deşeurile reziduale, va fi un recipient pentru abonament şi unul (pentru gunoiul, n.r.) suplimentar. Recipientul suplimentar se va umple numai dacă locatarii vor pune totul la grămadă. Dacă locatarii încep să pună ce trebuie în cel negru, folosesc cel galben pentru plastic şi cel albastru pentru hârtie, el nu se mai umple“, a declarat, într-o conferinţă de presă, Răzvan Blid, consultant ADI Deşeuri.
Distribuirea sacilor de culori diferite pentru colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile va începe în circa trei luni, în condiţiile în care primăriile membre ale ADI Deşeuri vor aproba şi o creştere a tarifelor până la un nivel maxim lunar de 12 lei de persoană, la oraşe, şi de 7,8 lei de persoană, la sate.
„Trebuie să atingem, în primul rând, ţintele de reciclare şi de depozitare impuse de Uniunea Europenă. Este un proces foarte complicat, pentru că el presupune ca populaţia să accepte să-şi schimbe comportamentul, să înceapă să depună, din bucătărie, deşeurile într-o altă formă, selectiv, pentru a putea fi colectate selectiv şi să putem atinge ţintele de colectare impuse de normativele noi“, a menţionat Dan Stoian, directorul ADI Deşeuri Hunedoara.
Judeţul Hunedoara a generat, anul trecut, aproape un milion de tone de deşeuri.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago