Comunitate

Supărările primarului din Pui

4-Stoica-Victor-Tiberiu-Primar-PUI-3Magdalena Şerban

Primăria din Pui s-a ales cu alocări de la bugetul de stat în cuantum de puţin peste 400.000 de lei pentru întreg anul curent. Comparativ cu 2014, minusul este de circa 1.400.000 de lei, formula de calcul a guvernanţilor condamnând comunele cu mulţi locuitori să se descurce cum pot.

Pentru supravieţuirea lunară e nevoie de 100.000 de lei
„Dacă actualul guvern voia să facă ceva constructiv, putea asigura fiecărei comune un anumit plafon financiar, iar diferenţa să se facă prin veniturile proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale. Noi am prins în 2013 câteva încasări de la CFR, aşa că tot calcului de buget s-a făcut în funcţie de conjunctura de atunci, care nu e deloc una permanentă. Aşa se face că ne-am trezit cu un astfel de minus bugetar. Nu putem convinge oamenii să vină să-şi achite dările locale lunar, ca să putem noi să ne luăm salariile. Fondul de salarii e de circa 80.000 de lei pe lună, la care se adaugă cheltuielile cu utilităţile”, arată Victor Stoica (foto) primarul comunei Pui. Acesta a mai precizat că în cazul unui an bun, veniturile locale pot ajunge la 1.000.000 sau chiar 1.100.000 de lei, gradul de colectare a taxelor şi impozitelor trecând de 90 la sută, în general. Însă colectarea este văzută ca o loterie, putând ca în 2015, din cauza unei conjuncturi socio-economice nefavorabile, populaţia să se afle în imposibilitate de plată.

Investiţiile, la mâna norocului
Cât priveşte programul investiţional, pentru acest an s-a reportat proiectul de alimentare cu apă a satelor Şerel, Ruşor, Băieşti, început în 2008 pe fonduri guvernamentale şi care trenează din cauza lipsei alocărilor bugetare. Primarul susţine că ar mai fi nevoie de 1.600.000 de lei pentru a se asigura continuitatea lui, lucrările împotmolindu-se la jumătatea execuţiei. Programul va deservi circa 500 de gospodării. „Suntem o comună mare, din punct de vedere al populaţiei, nu şi al investitorilor. Stăm la mila Domnului, pentru bani de la buget. Mai avem şi alte documentaţii depuse la Ministerul Dezvoltării, pentru aprobare şi sperăm, finanţare, iar în anul curent, din toată sărăcia, încercăm să facem unu-două proiecte de modernizare drumuri comunale, pe noile axe europene. Până acum, am reuşit să realizăm studii de fezabilitate la înţelegere cu proiectanţii, în sensul în care, dacă proiectul era declarat eligibil, şi proiectantul îşi lua banii aferenţi prestaţiei, dar dacă nu, rămânea cu munca. Să vedem dacă în anul curent vom mai găsi consultanţi şi proiectanţi care să ne înţeleagă”, a afirmat primarul din Pui.

De două ori necăjit
Pe de altă parte, ca problemele să fie de proporţii, mai trebuie menţionat că fosta mini-piaţă amenajată în aer liber, în preajma sediului primăriei, a fost demolată, urmând ca aici să ia naştere o hală agroalimentară modernă, graţie unui proiect european accesat prin Grupul de Acţiune Locală Ţara Haţegului -Ţinutul Pădurenilor, în valoare de peste 90.000 de euro, bani nerambursabili. Necazul însă este că un cetăţean se războieşte cu primăria pe motiv că ar fi proprietar, blocând investiţia.  „Suntem în proces cu respectiva persoană, deşi avem extras de carte funciară pe acest teren, deci statul e proprietar. Urmează ca expertiza să se finalizeze cât de curând şi sperăm să se facă dreptate. Oricum, persoana ne-a mai atacat până acum ani la rând, fie prin plângeri penale, fie prin procese, pe diferite subiecte. În 2014, am apucat doar să demolăm vechea hală şi să săpăm şanţurile. În 2015, trebuie să finalizăm investiţia, potrivit contractului de finanţare şi asumărilor din proiect. Am văzut-o ca pe o posibilitate decentă ca negustorii să-şi vândă produsele. Vor exista utilităţile necesare şi se va stabili în şedinţă de Consiliu Local, un tarif pe metru pătrat închiriat. Câştigăm şi bani la buget, dar câştigă şi oamenii care pot comercializa produse, în condiţii decente. Comuna noastră este renumită pentru cele două târguri anuale care adună mii de participanţi din judeţ şi din cele limitrofe, dar şi pentru pieţele din fiecare sâmbătă. Nu mă lupt pentru mine, mă lupt pentru oameni şi pentru a lăsa ceva în urma mea”, a mai arătat Victor Stoica, primarul comunei Pui.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura